Рябков: Ядрените съоръжения на НАТО в Полша, ако се появят, ще станат военна цел за Русия

Ядрените съоръжения на страните от НАТО, ако бъдат постоянно разположени на полска територия, ще станат военна цел за Русия. Това каза за руската информационна агенция заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

„Разбира се, разширяването на практиката на съвместни ядрени мисии на НАТО – независимо коя ще стане тази страна или тези страни, които могат да се присъединят към вече участващите в тази практика – има чисто дестабилизиращ характер и всъщност е заплашителен“, подчерта Рябков. Той отбеляза, че приближаването на съвместни ядрени мисии на страните от НАТО до руските граници изостря заплахите за Руската федерация.

„Дори не говоря за постоянно настаняване – за което горещи глави във Варшава също говорят. Следователно всички онези политици, които сега ентусиазирано обсъждат подобна схема в Полша и в чужбина по свои собствени причини, трябва да разберат: промени в това направление за сигурност на Полша няма да бъдат добавени, но съответните обекти определено ще станат цел и в нашето военно планиране те ще бъдат на преден план”, добави още Рябков.

Заместник-външният министър нарече дискусията за разполагането на ядрени съоръжения на НАТО в Полша „развиваща се история“. Той подчерта, че Москва наблюдава как „различни части на полската изпълнителна власт, и не само, работят по тази тема във вътрешния си дискурс“.

Полският президент Анджей Дуда в интервю за вестник „Факт“ по-рано заяви, че полските власти многократно са обсъждали със Съединените щати възможността за разполагане на ядрени оръжия в републиката в рамките на програмата на НАТО за ядрено споделяне и са изразили готовност за това, ако необходимо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят