Хакери проникнаха в цифровите телефони на Cisco, за да шпионират правителствата по света

Снимка: Pixabay

Технологичната компания Cisco съобщи, че хакери са проникнали в някои от нейните цифрови телефони и друго оборудване, за да проникнат в правителствени мрежи по света. За това съобщава Reuters.

Компанията подчерта, че нейните цифрови адаптивни устройства за сигурност – телефони, които комбинират няколко различни цифрови функции за сигурност в едно – съдържат неизвестни досега уязвимости, които са били използвани от хакерска група, наречена UAT4356.

Хакерската група е описана като „сложен актьор, спонсориран от държавата“ и казва, че вътрешно разследване на компанията е идентифицирало жертвите, „включващи правителствени мрежи по целия свят“. От Cisco добавиха, че уязвимостите са отстранени. Компанията също призова клиентите да предприемат "незабавни действия" за актуализиране на своя софтуер.

Хардуерът за сигурност напоследък става все по-популярен вектор за опитните хакери, тъй като се намира в периметъра на мрежата на целта и може да бъде труден за проследяване.

В съобщението си Cisco предупреди, че хакерите UAT4356 се интересуват от хакване на мрежовите устройства на Microsoft.
По-рано беше съобщено, че хакери, свързани с китайското правителство, са проникнали в критична инфраструктура на САЩ. Сега те чакат „подходящия момент да нанесат съкрушителен удар“.

През февруари ФБР заяви, че Съединените щати са успели да спрат хакерските дейности на китайска държавна група, която атакува ключова държавна инфраструктура като електрически мрежи и тръбопроводи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят