Китай и Унгария поемат на „златно пътешествие“

Обяви го Си Цзинпин след разговори с Виктор Орбан

Ремонтират жп линията Будапеща-Белград за 2,1 млрд. долара

18 споразумения подписани при визитата на китайския президент

Отношенията между Китай и Унгария се развиха до “всеобхватно стратегическо партньорство”, обяви Си Цзинпин след срещата си с Виктор Орбан.

Китай и Унгария започват “златно пътешествие”, заяви китайският президент Си Цзинпин след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан късно в четвъртък в Будапеща, предаде Ройтерс.

Унгарската столица бе третата и последна спирка от европейската обиколка на Си, в рамките на която той посети още Париж и Белград.

На пресконференция с Орбан Си посочи, че отношенията между двете страни са се развили до “всеобхватно стратегическо партньорство”. Унгарският лидер на свой ред допълни, че това означава разширяване на двустранното сътрудничество, включително и в ядрената енергетика.

Пекин и Будапеща ще продължат с изграждането на ключови проекти, сред които и реконструкцията на железопътната линия Будапеща-Белград, каза още Си.

Проектът е на стойност 2,1 милиарда долара, по-голямата част от които предоставени от Китай под формата на заем, и е част от амбициозната инициатива на китайския лидер “Един пояс, един път” за транспортно свързване на Азия с Африка и Европа.

След разговорите между лидерите бяха подписаха 18 двустранни споразумения, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Друг предстоящ проект е изграждането на железопътна линия около Будапеща, която да улесни транспортирането на произведените в китайски фабрики в Източна Унгария стоки до Западна Европа.

Планира се изграждането и на скоростна жп връзка между центъра на Будапеща и летището.

Орбан започна политика на сближаване с Китай веднага след като дойде на власт през 2010 г. Около десетилетие по-късно последваха сериозни китайски инвестиции в Унгария - китайски производители на батерии и електрически автомобили строят фабрики в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят