Щатът Тенеси приема законопроект, позволяващ на учителите да носят оръжие, година след масова стрелба

Законодателният орган на Тенеси прие във вторник законопроект, който ще позволи на учителите и училищния персонал да носят скрити пистолети в училищата, една от най-разногласните стъпки, предприети от републиканските лидери през годината, откакто шестима души бяха убити от стрелец в училище в Нешвил, съобщава The Washington Post.

Днес около петнадесет американски щата позволяват на училищния персонал да носи оръжие, което обаче е по преценка на образователните власти, на фона на разпространението на кървави насилствени инциденти с използване на оръжие в училища и университети през последните години.

Законът, приет от Камарата на представителите на Тенеси вчера , беше одобрен от Сената на щата по-рано този месец. Остава да бъде ратифициран от губернатора на щата Бил Лий, който вече каза, че е „отворен“ към идеята.

Законът определя условия: учителският персонал, който желае да носи оръжие, трябва, наред с други неща, първо да премине 40 часа „основно училищно обучение за правоприлагане“.

През март 2023 г. въоръжен мъж откри стрелба в християнско начално училище в Нешвил, убивайки трима ученици на девет години и трима членове на персонала, преди да бъде застрелян от полицията.

Законодателният орган на Тенеси е доминиран от републиканците, дясната партия, която включва най-страстните защитници на правата на оръжие.

Двама депутати от Демократическата партия бяха изключени от камарата миналата година за участие в демонстрация в Камарата на представителите с искане за по-строг контрол върху оръжията след стрелбата в училище в Нешвил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка