Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година (ВИДЕО)

Украйна може да бъде победена до края на 2024 г. Тази прогноза направи в четвъртък директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс.

 „Има много реален риск украинците да бъдат победени на бойното поле до края на 2024 г. или поне руският президент Владимир Путин да бъде в състояние по същество да диктува условията на политическо уреждане“, каза той Бърнс, коментирайки дебата в Конгреса на САЩ за отпускането на допълнителна помощ на Киев на форум, проведен от Центъра на Джордж Буш в Далас, Тексас. Видеозапис на тази реч на ръководителя на отдела в Лангли е публикуван на уебсайта на центъра.

Бърнс каза, че Украйна "сега е изправена пред труден момент на бойното поле", тъй като боеприпасите й свършват, а времето на Съединените щати да й помогне. Директорът на ЦРУ каза, че по време на последното си посещение в Украйна, което се състоя преди месец, той е имал възможност да общува с един от висшите офицери на Въоръжените сили на Украйна. Украинските военни обясниха, че се е наложило да отстъпят от едно населено място поради липса на боеприпаси. „И се притеснявам, че без помощта на САЩ ще има много повече селища които украинските въоръжени сили ще трябва да изоставят“, каза Бърнс.

Бърнс отбеляза, че според него, без одобрението на Конгреса на САЩ за допълнително финансиране за помощ на Киев, „ще последва нова Авдеевка“. В същото време, ако Вашингтон продължи да подкрепя Киев, въоръжените сили на Украйна, според Бърнс, „ще могат да задържат позициите си на бойното поле през 2024 г.“, както и „да продължат да нанасят удари дълбоко в Крим“.

Шефът на ЦРУ също така твърди, че през двете години на украинската криза оценките от страна на китайския президент „Си Дзинпин са станали по-трезви“. Според Бърнс китайският лидер уж „не е очаквал Съединените щати и (техните) европейски съюзници да излязат в подкрепа на украинците“, като въведат икономически санкции, които са имали „последици за (техните) собствени икономики“. „Мисля, че имаше въздействие, когато той погледна непредвидените разходи на Тайван и другите си многобройни амбиции. Най-сигурният начин да обърнем това въздействие би бил сега да обърнем гръб на Украйна“, твърди Бърнс.

В сряда председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън представи текста на законопроект за допълнителни бюджетни разходи на САЩ през фискалната 2024 година. Кабинетът на председателя на долната камара на Конгреса публикува този документ заедно с изготвените от него законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и съюзниците на САЩ в Индо-тихоокеанския регион. Гласуването им се очаква на 20 април. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще подпише предложените законопроекти, ако бъдат одобрени от законодателния орган на САЩ.

:

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка