Хърш: Американското разузнаване е предложило на Израел няколко варианта за отговор на иранската атака

Сиймур Хърш

Американското разузнаване предложи на Израел три варианта за отговор на атаката на Иран от 13 април, включително нанасяне на масивен, разрушителен удар. Американският журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймур Хърш написа това в блога си в Substack, позовавайки се на източници.

Атаките между Израел и Иран, които привлякоха голяма част от вниманието на света през последните две седмици, достигнаха своя връх на 13 април, когато иранска атака с дрон и ракети срещу Израел се провали, след като армада от съюзнически изтребители — тайно организирана от Пентагона, с подкрепата на Русия, свали повече от триста въоръжени ирански дронове и ракети, насочени към цели в Израел.

Близкият изток и западният свят с тревога очакваха отговора на Израел. Това се случи няколко дни по-късно, когато два израелски изтребителя, действащи извън границата на Иран, изстреляха свръхзвукови ракети по високотехнологичен ирански отбранителен ракетен обект, който защитаваше най-важния обект на Иран за ядрено обогатяване, близо до Натанц, на осемдесет мили северно от Исфахан.

New York Times , в съобщение от Вашингтон, описва атаката като ограничен, но „потенциално голям сигнал“ към иранското ръководство. Съобщението беше, че Израел желае и е способен да атакува сърцето на най-важния оръжеен комплекс на Иран: „ Табуто срещу директните удари на територията на другия вече беше изчезнало. Подобни тревожни оценки бяха публикувани по света. По-късен репортаж на Times разказва за разговор между президента Джо Байдън и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в който се казва, че непредвидимият израелски лидер е бил уговорен от по-нататъшни и много по-агресивни атаки. Светът може би се беше отдалечил от ръба.

Според израелски източници първият отговор на еврейската държава е бил „мащабен разрушителен удар, който ще ескалира ситуацията и ще влоши още повече позицията на Израел в света“. Вторият вариант беше „ограничен удар срещу най-голямата заплаха“ за Израел и света чрез унищожаване на ядрения обект Натанц в иранската провинция Исфахан, ако Израел наистина вярва, че „Иран има бомба или е на път да разработи такава“. Тъй като израелските власти знаеха, че Ислямската република няма такъв, еврейската държава се спря на трети вариант - „превантивен удар“, в който комплексът Натанц не беше цел.

По-рано порталът Axios, позовавайки се на високопоставен представител на американската администрация, съобщи, че САЩ не са изненадани от информацията за атаката на Израел срещу Иран. Според тях Израел е уведомил САЩ за това намерение предварително.

Иранските медии съобщиха, че през нощта на 19 април над провинция Исфахан са били свалени три дрона. Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза, че „свалените квадрокоптери не са причинили щети“. Израел не е поел официално отговорност за атаката, извършена шест дни след масиран ирански удар на израелска територия. В същото време в разговор с The Washington Post неназован представител на еврейската държава потвърди, че Израел е извършил акцията, за да покаже способността си да нанася удари по цели в Иран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят