Засяването на облаци ли причини проливните дъждове в Дубай

Дубай беше засегнат от най-големите си наводнения през последните години, което предизвика подвеждащи спекулации за засяване на облаци.

Дубай се намира на брега на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и обикновено е много сух. Въпреки това, въпреки че получава средно по-малко от 100 мм валежи на година, понякога има екстремни валежи. В град Ал-Айн – малко над 100 км от Дубай – само за 24 часа са регистрирани около 256 мм дъжд. Основната причина беше "откъсната" метеорологична система с ниско налягане , която привличаше топъл, влажен въздух и пречеше на други метеорологични системи да преминат през нея.

„Тази част от света се характеризира с дълги периоди без дъжд, последвани от нередовни, обилни валежи, но въпреки това валежите са много рядко“, каза професор Маартен Абаум, метеоролог от университета в Рединг във Великобритания, пред BBC, който е изследвал моделите на валежите в района на Персийския залив.

Все още не е възможно да се определи точно количествено ролята, която играе изменението на климата . Това изисква пълен научен анализ на природните и човешки фактори, което може да отнеме няколко месеца. Но данните за валежите са в съответствие с това как се променя климатът. Просто казано, по-топлият въздух може да задържа повече влага – около 7% повече за всеки градус по Целзий – което от своя страна може да увеличи интензивността на дъжда.

„Интензивността на дъждовете счупи всички рекорди, но това е в съответствие със затоплящия се климат, където има повече влага, която подхранва бури и прави обилните валежи и свързаните с тях наводнения прогресивно по-сериозни“, каза Ричард Алън, професор по климатология в Университета на Четене.

Скорошно проучване показа, че годишните валежи могат да се увеличат с до 30% в голяма част от ОАЕ до края на века, тъй като планетата продължава да се затопля.

„Ако хората продължат да горят нефт, природен газ и въглища, климатът ще продължи да се затопля, валежите ще продължат да стават по-интензивни и хората ще продължат да умират при наводнения“, каза д-р. Фридерике Ото, старши преподавател по климатология в Imperial College London.

Засяването на облаци включва манипулиране на съществуващи облаци, за да се помогне за производството на повече дъжд. Това може да стане с помощта на самолети, които пускат малки частици (като сребърен йодид) в облаците. Тогава водната пара може да кондензира по-лесно и да се превърне в дъжд. Тази техника съществува от десетилетия и Обединените арабски емирства я използват през последните години, за да помогнат за справяне с недостига на вода.

В часовете след наводненията някои потребители в социалните медии побързаха погрешно да припишат екстремното време единствено на скорошни операции по засяване на облаци в страната. По-ранни доклади на Bloomberg показват, че самолети за засяване на облаци са били разположени в неделя и понеделник, но не и във вторник, когато е настъпило наводнението.

Въпреки че BBC не успя да потвърди независимо кога се е случило засяването на облаците, експертите казват, че това в най-добрия случай би имало малък ефект върху бурята и че фокусът върху засяването на облаците е „подвеждащ“.

„Дори ако облачното засяване насърчи облаците около Дубай да изпускат вода, атмосферата вероятно ще транспортира повече вода, за да образува облаци, на първо място, поради изменението на климата“, каза Ото.

Посяването на облаци обикновено се развива, когато условията на вятър, влага и прах са недостатъчни, за да доведат до дъжд. Миналата седмица синоптиците предупредиха за висок риск от наводнения в Персийския залив.

„Когато се предвиждат такива интензивни и широкомащабни системи, зареждането на облаци – скъп процес – не се извършва, защото [няма] нужда да се създават толкова силни регионални системи“, обясни професор Даяна Франсис, ръководител на катедрата на университета Екологични и геофизични науки Халифа в Абу Даби.

Метеорологът на BBC Мат Тейлър също отбеляза, че лошото време вече е било прогнозирано.

„Преди събитието компютърните модели (които не отчитат потенциалните ефекти от засяването на облаци) вече прогнозираха, че за около 24 часа ще падне много повече от една година дъжд“, каза той.

„Ефектите също бяха много по-мащабни, отколкото бих очаквал само от засяване на облаци – тежки наводнения, засягащи големи райони от Бахрейн до Оман “, добави той.

Операциите по засяване на облаци в Емирствата се провеждат от Националния център по метеорология (NCM), правителствена работна група.

Дубай е до голяма степен урбанизиран. Има малко зелени площи, които да абсорбират влагата и дренажните съоръжения не могат да се справят с толкова високи нива на валежи.

„Трябва да има стратегии и мерки за адаптиране към тази нова реалност на по-чести и обилни валежи“, каза Франсис.

„Трябва например да се адаптира инфраструктурата на пътищата и съоръженията, с изграждането на резервоари, които да съхраняват водата от пролетния дъжд и да я използват по-късно през годината“, предложи ученият.

През януари Управлението по пътищата и транспорта на Обединените арабски емирства създаде ново звено, което да помага при справянето с наводненията в Дубай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят