Основателят на Telegram пред Тъкър Карлсън: Основният ми приоритет е свободата (ВИДЕО)

Основният ми приоритет е свободата. Проектът Telegram никога не е бил за пари. Нямам имоти, нямам самолети, нямам яхти. Това е моят начин на живот. Това каза в интервю за Тъкър Калрсън основателят на Telegram Павел Дуров.

Той обяснява отказа си да привлече рискови инвеститори към проекта с желанието си да запази независимостта си. „След като започнете да купувате неща, това ще ви свърже с физическо местоположение . Втората причина е, че искам да остана фокусиран върху Telegram, но знам, че ако си купя къща или самолет или нещо подобно, ще отделя време, опитвайки се да ги направя красиви“, каза той.

На въпрос на Тъкър Карлсън откъде е, Дуров отговоря, че „това ще бъде дълга история“. Според него той е роден в СССР. Когато е на четири години, семейството се премества в Италия. Там той отива на училище и "в резултат на това става нещо като европеец". След разпадането на СССР семейството се премества в Русия, където Дуров получава образованието си и основава социалната мрежа ВКонтакте. В края на 2013 г. той го продава и напуска Русия.

Според него, когато опозиционери в различни страни, където VKontakte оперира, започват да използват социалната мрежа за организиране на протести, компанията започна да получава искания от властите за забрана на подобни групи. В Русия, според Дуров, първите подобни искания са започнали да пристигат през 2011–2012 г., но VKontakte ги игнорира. 

„Бях голям поддръжник на такива ценности като свободния пазар, свободата на словото, свободата на събранията“, отбеляза Дуров в интервюто. Освен това руските власти са поискали да им бъдат предоставени лични данни на организаторите на протестите в Украйна. Дуров е отказал да удовлетвори тези искания. „Решението да продам VKontakte беше първата компания, която създадох, „но разбрах, че предпочитам да бъда свободен“.

Как е създаден Telegram и как работи сега

Идеята за създаване на Telegram възниква, когато Дуров работи в Русия. Той каза, че това се е случило, наред с други неща, поради необходимостта да има начин за сигурна комуникация с брат си Николай Дуров, за да координира бъдещи действия на фона на отказа на властите да изтрият отделни групи или да предоставят потребителски данни. Николай Дуров е програмист, написал код за VKontakte, Telegram и блокчейна TON. В интервюто Павел Дуров нарича брат си „гений“, „супер умен“ човек и експерт по криптография. 

„Той разработи основните принципи на криптирането на Telegram. Бях по-ангажиран с потребителския интерфейс“, каза основателят на Telegram.

Преди да пристигне в Дубай, където сега се намира Telegram, мениджърският екип, според Дуров, обмислял няколко други града: Берлин, Лондон, Сингапур, Сан Франциско, но навсякъде имало бюрократични затруднения. По-специално в Германия е било невъзможно да се наемат програмисти от други страни, без първо да се предложи работа на специалисти от ЕС. 

Сред предимствата на Дубай, където Дуров се премести преди седем години, той посочи лекотата на правене на бизнес, ефективното данъчно облагане и отличната инфраструктура. 

„По-важното е, че това е неутрална страна, която иска да бъде приятел с всички. Геополитически тя не е свързана с никоя от големите суперсили“, отбелязва основателят на Telegram. Според него Telegram иска да остане неутрална платформа, достъпна за хора с различни възгледи.

Telegram вече има повече от 900 милиона потребители. Компанията, според нейния основател, не харчи нищо за маркетинг, промоция на платформа и реклама. Екипът е от 30 инженери и няма HR отдел или други отдели, характерни за големите технологични компании. 

„Все още разработвам повечето функции, работейки директно с всеки инженер, дизайнер, който прилага тези функции. Аз съм единственият продуктов мениджър, защото вярвам, че така мога да стимулирам растежа“, каза основателят.

За инвестиции, собственост и сигурност

Според ръководителя на Telegram по подразбиране той смята устройствата, които използва, за компрометирани.

„Все още ще използвате iPhone или смартфон с Android. И сега, след това, което преживях в САЩ, имам много ограничено доверие в разработените от САЩ платформи от гледна точка на сигурността“, каза той. В отговор на друг въпрос Дуров каза, че не пътува до „странни места“, за които не е сигурен, че отговарят на неговите ценности. Съобщава, че не посещава нито една от големите геополитически сили като Китай, Русия или Съединените щати.

За Илон Мъск и Марк Зукърбърг

Павел Дуров подкрепя закупуването на Twitter (сега наричан X) от Илон Мъск, тъй като тази социална мрежа „става все по-голям поддръжник на свободата на словото“. Освен това платформата се опитва да прави иновации след сделката.

Дуров разказа и за среща си с Марк Зукърбърг, основателят на Meta Platforms, която се е състояла преди повече от 10 години.

Според него Зукърбърг го попитал дали има планове за международна експанзия, а Дуров попитал дали Facebook има планове да увеличи дела си в Русия. И двамата, според основателя на Telegram, са отговорили с „не“, но са изпълнили тези планове след известно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят