Ким Чен Ун наблюдава виртуално учение за ядрен удар

Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил военни учения за започване на "ядрена контраатака" в отговор на съвместни въздушни учения на САЩ и Южна Корея , съобщава държавната информационна агенция KCNA, цитирана от световните агенции.

„Г-н Ким "проведе съвместно тактическо учение, симулиращо ядрена контраатака, включващо много големи ракетни установки", каза KCNA. Според същия източник ракетите, носещи фалшиви ядрени бойни глави, са достигнали целта си на 352 километра от мястото за изстрелване.

Лидерът изрази "голямото си задоволство от резултата от упражнението", винаги според агенцията.

Южнокорейските военни съобщиха вчера, че Северна Корея е изстреляла серия от балистични ракети с малък обсег, което Япония потвърди. Според Сеул ракетите са били изстреляни от района на Пхенян, преди да паднат във водата източно от Корейския полуостров.

Според KCNA учението е в отговор на съвместните годишни учения на САЩ и Южна Корея от 12 април в базата Кунсан в Южна Корея. Пхенян смята гимназиите за "изключително провокативни и агресивни" и открито насочени срещу него, добавя агенцията.

Северна Корея гледа с лошо око на съвместните гимназии , които САЩ, Южна Корея и Япония често организират в региона: възприема ги като генерални репетиции за нахлуване на нейна територия или опит за сваляне на нейния режим.

След новия рекорд на ракетни тестове през 2023 г. Северна Корея вече извърши няколко изстрелвания от началото на тази година. Пхенян съобщи, че е тествал нова свръхзвукова ракета със среден и голям обсег на твърдо гориво в началото на април. В петък беше обявено изпитанието на "много голяма бойна глава", предназначена за стратегическа крилата ракета.

Северна Корея е обект на поредица от санкции на ООН от 2006 г. насам , които са многократно засилвани оттогава, за да й попречат на теория да разработва балистични ракети и ядрени оръжия.

Въпреки това режимът на Ким Чен Ун продължи забранените си военни програми и през 2022 г. описа статута на ядрената сила, който придоби, като „необратим“. В същото време той силно втвърди тона към Южна Корея, която сега характеризира като "основен враг" и заличи всякаква перспектива за обединение на полуострова.

През март Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност за удължаване на мандата на експертна група, натоварена да наблюдава прилагането на санкциите за една година.

Наскоро Пхенян допълнително засили връзките си с Москва, своя традиционен съюзник, който Западът се опитва да изолира в международен план след избухването на войната в Украйна. Вашингтон и Сеул обвиняват Пхенян, че доставя на Москва оръжия и боеприпаси в замяна на военни технологии, особено шпионски сателити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят