Посланикът на Франция ще присъства на церемонията встъпването в длъжност на Путин за нов мандат

Повечето от посланиците на Европейския съюз и Съединените американски щати в Москва няма да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин. Говорителят на ЕС Петер Стано каза, че решението е в съответствие с позицията на мнозинството от страните членки на блока.

„Нашият посланик няма да присъства, повечето държави членки няма да присъстват“, каза Стано, цитиран от "Ройтерс". Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че американският посланик в Москва няма да присъства на встъпването в длъжност на руския президент.

По-рано днес "Ройтерс" съобщи, че френският посланик в Русия ще присъства на откриването, за разлика от този на Германия. Париж по-рано е осъдил "контекста на репресии, в който са проведени изборите, лишаващи избирателите от реален избор", както и организирането на избори в украинските територии, "окупирани" от Русия, което Франция счита за нарушение на международното право и устава на ООН.

Германия обяви, че няма да изпрати свой представител на встъпването в длъжност на Путин. Балтийските държави, които вече нямат дипломатически представители в Москва, също категорично изключиха да присъстват на откриването.

Днес ще се състои встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин, с което официално ще започне неговият пети шестгодишен мандат.

Путин спечели 87,28% от гласовете на президентските избори през март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия