Израелски танкове отново навлизат в Газа, военни самолети удариха Рафах

Израелски танкове днес отново навлязоха в някои райони на северната част на ивицата Газа, а няколко души бяха убити при въздушни удари по град Рафах, в най-южната част от палестинската територия - последното убежище за жителите на анклава, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

Хора, живеещи в района, съобщиха за прекъсване на интернет връзката в Бейт Ханун и Джабалия, Северна Газа. 

В Бейт Ханун са навлезли танкове и са обградили училища, в които се подслоняват разселени семейства. 

"Окупационните военни заповядаха на всички семейства, настанени в училищата и близките къщи, към които се бяха насочили танковете, да се евакуират. Войниците задържаха много мъже", разказа един от жителите на северната част на Газа пред Ройтерс чрез чат приложение.

Бейт Ханун, където живеят 60 000 души, бе едно от първите места, където навлязоха израелски сухопътни части след началото на войната на 7 октомври. Тежките бомбардировки заличиха по-голямата част от града, известен някога като "кошницата с плодовете" заради овощните си градини, отбелязва Ройтерс.

Много семейства, които след изтеглянето на израелските сили се завърнаха в Бейт Ханун и Джабалия, днес отново започнаха да се изселват, разказаха местни жители.

Палестинските здравни власти съобщиха за четирима души убити и няколко ранени при израелски въздушен удар по град Рафах, където са се подслонили повече от половината от 2,3-те милиона жители на Газа. Хората се подготвят за израелска сухопътна офанзива. 

След шест месеца боеве все още няма признаци, че преговорите между Израел и "Хамас", които се водят с посредничеството на Катар и Египет, ще доведат до прекратяване на огъня в Газа, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток