Украинското ГРУ предупреди за мощна руска офанзива

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, Кирил Буданов.

Милиардите от САЩ няма да обърнат ситуацията, пише “Скай нюз”

Очертават се и вътрешнополитически проблеми 

Киев изчерпва и патроните за пушки

От средата на месец май Украйна я очаква тежка ситуация - както на фронта, така и вътрешнополитически. Това заяви ръководителят на украинското военно разузнаване (ГРУ) Кирил Буданов в интервю за местната служба на Би Би Си.

“Ние сме изправени пред много трудна ситуация в близко бъдеще. Тя обаче няма да е катастрофална, Армагедонът няма да се случи, както говорят сега мнозина”, казва Буданов.

По думите му това се отнася и за ситуацията на бойното поле: “Руснаците ще проведат комплексна операция, която се очаква да се проведе в средата на май и началото на юни.

На уточнителен въпрос дали това ще важи и за вътрешнополитическата обстановка, началникът на Главното разузнавателно управление отговаря така: “Става дума за всичко”.

В Украйна (както и в Русия) напоследък активно се обсъжда въпросът за легитимността на властта в Киев при липса на парламентарни и президентски избори, които не могат да се проведат по време на военно положение. В съответствие с конституцията петгодишният мандат на украинския президент Володимир Зеленски изтича в нощта на 21 май.

Признавайки за проблемите на фронта, шефът на ГРУ подчертава в интервюто, че те не са се появили нито днес, нито преди месец. “Това е системен проблем, пред който сме изправени. В същото време ние трябва да помним, че Украйна все още съществува”, казва Буданов.

Що се отнася до предишните положителни прогнози, по-специално, че “въоръжените сили на Украйна скоро ще бъдат в Крим”, Буданов коментира, че никога не съжалява за нещата, които някога е казвал. “Понякога ситуацията на фронта се променя драматично”, подчертава той.

Въоръжените сили на Украйна вече изчерпват всички видове оръжия, дори и патроните за пушки, посочва в тази връзка колумнистът на британския канал “Скай нюз” Марк Стоун.

“Имах множество разговори с дипломати и военни служители във Вашингтон и всички ми казаха, че ситуацията за Украйна е депресираща, а перспективите са мрачни”, пише той.

Преди Камарата на представителите да одобри пакета за помощ от 60,8 милиарда долара в събота, бяха изминали повече от 480 дни, откакто Конгресът за последно прие законопроект, позволяващ изпращането на американски оръжия в Украйна, отбелязва “Скай Нюз”.

Стоун пише още, че продължителната липса на американската подкрепа е подкопала украинския морал, а въздействието върху бойците на първа линия е огромно. Дисбалансът на артилерията и снарядите нараства с всеки изминал ден - изчислението е че сега Русия има предимство от десет към едно, тъй като военнопромишления є комлекс работи с пълна сила.
“Източници, които наблюдават внимателно фронтовата линия, ми казват, че не е твърде късно нещата да се обърнат, но само ако парите и оръжията от САЩ пристигнат бързо, пише той.

Реалистите обаче признават, че “обръщането на ситуация” сега не означава пълна украинска победа. Вече е широко прието, че всичко това вероятно сега ще завърши с уреждане, което ще замрази конфликта някъде по фронтовата линия, добавя журналистът от “Скай Нюз”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа