Майк Джонсън: По-добре да пратим боеприпаси в Украйна, отколкото американски момчета

Майк Джонсън

Путин може да тръгне към Балканите

Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън обяви, че "ще поеме личен риск" и ще предложи за гласуване законопроекта за военната помощ за Украйна, Израел и Тайван, заради което негови колеги републиканци го призоваха да освободи поста.

В сряда Джонсън обяви, че се придържа към плана си за придвижване на поредицата от законопроекти за чуждестранна военна помощ, след като беше изправен пред значителен натиск от страна на хардлайнери в Републиканската партия. Той обяви, че гласуването ще се състои тази събота, 20 април.

Попитан от репортери защо е готов да загуби работата си, като продължи напред с плана си за чуждестранна помощ, Джонсън отговори, че просто работи за защита на демократичните съюзници в чужбина: 

„Историята ни съди за това, което правим. Точно сега е критичен момент в световната сцена. Правя това, което смятам за правилно. Мисля, че предоставянето на помощ на Украйна в момента е изключително важно – наистина вярвам на информацията и брифингите (от разузнавателните служби - бел.ред.), които получихме.

Мисля, че Владимир Путин ще продължи да марширува из Европа, ако му бъде позволено. Той може да отиде на Балканите след това. Мисля, че може да има конфронтация с Полша или някой от другите съюзници в НАТО. 

Казано направо, бих предпочел да изпратя куршуми в Украйна, отколкото американски момчета. Синът ми ще започне във Военноморската академия тази есен."

Джонсън ще разчита много на помощта на Демократическата партия през следващите дни, за да одобри поредицата от законопроекти в помощ на Украйна и Израел. Стратегията му увеличава риска Джонсън да бъде принуден да напусне поста си от недоволните консерватори в Републиканската партия, коментира The Hill.

Въпреки силните критики, миналата седмица Джонсън получи подкрепа от бившия президент Доналд Тръмп, който каза, че Председателят на Камарата на представителите "върши много добра работа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка