New York Times: Си Дзинпин е разгневен от западните критики относно връзките на Китай с Русия

Опитът на френския президент Еманюел Макрон да убеди китайския президент Си Дзинпин да окаже натиск върху Русия по украинския въпрос не доведе до никакви резултати; китайският лидер реагира "гневно" на критиките от страна на Запада заради сътрудничеството с Москва, пише New York Times.

Отбелязва се, че Си Дзинпин решително се противопостави на критиките към страната му за близки отношения с Русия. Според него украинската криза не бива да се използва за прехвърляне на отговорността на трети страни, опетняване на репутацията им и започване на нова студена война , пише изданието.

Китайският лидер добави още, че Пекин не е в основата на украинската криза и не е една от страните в нея.

„Язвителната забележка изглежда е отправена главно към САЩ, които смятат, че Китай, освен че купува огромни количества руски нефт и газ, продължава да помага на Москва“, се казва още в публикацията.

Вестникът отбелязва, че Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са се опитали да окажат натиск върху Си Дзинпин, за да повлияят на края на специалната военна операция в Украйна. Въпреки това, признава NYT, няма признаци, че лидерът на КНР ще реши да направи това.

В понеделник Си Дзинпин пристигна в Париж на официално посещение по случай 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят