Израел отвърна на Иран с ракети

Израел отвърна на удара на Иран. Телевизия ABC News, позовавайки се на американски служител, съобщи, че израелски ракети са ударили обект в Иран, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната.

Иранската информационна агенция "Фарс" съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена. Няколко дрона бяха "успешно свалени" от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака "засега", каза говорителят на иранската космическа агенция, предаде Франс прес.

„Понастоящем не е имало въздушна атака извън Исфахан и в други региони на страната“, каза Хосейн Далириан в съобщение, публикувано в „Екс“, след информация от американска телевизия за нападение на Израел срещу Иран.

Иран спря полетите над Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии. Няколко ирански ядрени обекта се намират в провинция Исфахан, включително Натанц, който има централно място в иранската програма за обогатяване на уран.

Международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, според съобщението до пилотите, публикувано в база данни на Федералната авиационна администрация на САЩ. Някои полети на авиопревозвачите Emirates и Flydubai, прелитащи над Иран рано тази сутрин, направиха внезапни резки завои във въздушното пространство, според маршрутите на полетите, показани на сайта за проследяване Flightradar24.

Още в събота от Израел съобщиха, че ще отвърнат на атаката на Иран, извършена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.

Иран съобщи вчера пред на Съвета за сигурност на ООН, че Израел „трябва да бъде принуден да спре всякакви по-нататъшни авантюристични военни действия срещу нашите интереси“, а генералният секретар на ООН предупреди, че Близкият изток е в "момент на максимална опасност".

"Труд news" припомня, че нападението на Израел над Газа започна, след като палестинската ислямистка групировка „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври и уби 1200 души според израелските данни. Военната офанзива на Израел отне живота на повече от 33 000 палестинци в Газа, според местното министерство на здравеопазването. Подкрепяните от Иран групировки обявиха подкрепа за палестинците и започнаха атаки от Ливан, Йемен и Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток