Русия иска обяснение от Армения за готвени военнополитически споразумения със САЩ и ЕС

Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за "военнополитически споразумения" със САЩ и ЕС, която се появи в медиите, заяви на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руски медии.

"По-рано Ереван публично увери, че развитието на сътрудничеството със западните държави не е насочено срещу трети страни. Отчитайки съвкупността от тези фактори, ние очакваме ясна реакция от страна на арменските власти на появилата се информация. А в идеалния случай – да отхвърлят тези твърдения", каза Захарова по повод срещата между Армения, САЩ и ЕС, състояла се в Брюксел на 5 април, и съобщенията за постигнати споразумения във военнополитическата сфера, предаде БТА.

Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Москва няма да се изненада, ако се окаже, че представителите на САЩ и ЕС в Брюксел наистина са наложили на Ереван планове, които включват замяна на руската гранична охрана със специалисти от САЩ, НАТО и ЕС, "разширяване на подривната дейност на Запада" по границите на Армения с Азербайджан и Иран и преориентиране на критичната инфраструктура и енергийната система на Армения с демонтирането на АЕЦ "Мецамор".

Арменският премиер Никол Пашинян, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април, припомня ТАСС. Фон дер Лайен заяви, че през следващите четири години ЕС ще предостави на Армения 270 милиона евро под формата на безвъзмездни средства.

В изявление след срещата руското външно министерство призова Ереван "да не позволява на Запада да се самозалъгва и да води Армения по грешен път". Дипломатическото ведомство отбеляза, че Русия разглежда срещата "като пореден опит на колективния Запад да въвлече Южен Кавказ в геополитическа конфронтация".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия