Politico: Украинските въоръжени сили не разполагат с достатъчно мини, за да изградят нова отбранителна линия

Украйна няма достатъчно мини за изграждане на нови отбранителни линии и военен персонал, който да държи тези позиции, пише Politico.

Украинските законодатели се опасяват, че армията и местните власти не копаят достатъчно бързо или не изграждат достатъчно страхотни отбранителни укрепления, за да устоят на очакваната руска офанзива в североизточната и югоизточната част на страната.

„От миналото лято предупреждавахме, че трябва да изградите отбранителни укрепления в промишлен мащаб, обединявайки съответните министри и местни военни администрации, за да изградите бързо отбранителни линии и да ги направите изключително силни“, каза опозиционният депутат Ростислав Павленко пред POLITICO.

През есента украинският президент Володимир Зеленски и министър-председателят Денис Шмихал признаха, че старите отбранителни структури ще трябва да бъдат обновени и да се добавят нови укрепления на фронтовата линия в резултат на неудовлетворителната лятна контраофанзива на Украйна, която донесе само незначителни териториални придобивки след месеци на битки.

Контраофанзивата на Украйна отчасти не оправда надеждите, тъй като руските сили бяха толкова добре окопани и украинската армия не успя да пробие три линии от страхотна и добре проектирана отбрана.

Военни анализатори от британския Royal United Services Institute (RUSI) предупредиха преди контранастъплението какво може да се случи, предупреждавайки в доклад от май 2023 г. , че „инженерството се оказа един от най-силните клонове на руската армия. Сега изградената защита, състояща се от сложни препятствия и полеви укрепления, ще представлява голямо тактическо предизвикателство за украинските настъпателни операции.

Сега, когато украинците са изправени пред перспективите за съгласувана руска офанзива, мъчителният въпрос е дали техните отбранителни линии ще бъдат толкова добри, колкото тези на руснаците - и дали не са оставили твърде малко време за сериозно изграждане.

„Най-накрая започнаха да ги строят. Но това е късно. Те наистина започнаха миналия месец“, каза Иванна Климпуш-Цинцадзе, опозиционен депутат и бивш вицепремиер в администрацията на бившия президент Петро Порошенко.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, каза пред POLITICO: „Започнахме да изграждаме и ремонтираме отбранителни укрепления едва на 1 март.“ Той каза, че не може да каже кога ще бъдат завършени. „Укрепленията имат сложна цел и ще се състоят от бариери, способни да спрат броня и минни полета“, каза той.

Бивш старши полеви командир, пожелал анонимност, каза пред POLITICO, че се притеснява, че Украйна няма достатъчно налични мини за новите укрепления — нито достатъчно мобилизирани войници, за да ги окомплектова правилно.

1,5-тонната бомба FAB-1500 е преработка на старо оръжие от съветската епоха. Той се доставя от изтребители на около 70 километра от целта, след което се насочва от система за насочване и използва изскачащи крила, за да се плъзга към целта си.

Бомби FAB бяха използвани в неотдавнашната руска офанзива в района на Донецк и предизвикаха хаос в защитата на Авдиевка, град в Източна Украйна, който падна в ръцете на Русия миналия месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа