Путин подписа указ Русия да влезе в топ 4 на световните икономики до 6 години

До 2030 г. минималната заплата в РФ трябва да се удвои - до 700 лева

Руският президент Владимир Путин подписа указ „За целите на националното развитие на Руската федерация до 2030 г.“, в който постави ключови задачи за петия президентски мандат.

Според документа, който е публикуван на сайта на Кремъл, след 6 години Русия трябва да достигне 4-то място в света по БВП,  изчислен по паритет на покупателната способност (ППС).

"Осигуряване на темп на растеж на БВП на Руската федерация по-висок от средния за света и достигане на четвърто място в света  не по-късно от 2030 г. по отношение на брутния вътрешен продукт, изчислен по паритета на покупателната способност", се посочва  в него.

За същия период обемът на инвестициите в икономиката трябва да се увеличи с 60% „поради постоянното подобряване на  инвестиционния климат“, нересурсният неенергиен износ - с две трети, селскостопанската продукция - с 25%, а износът й - с 1,5  пъти.

Според указа на руския президент, страната трябва да влезе в топ 10 на страните в света по научни изследвания и разработки и в  топ 25 по използване на индустриални роботи.

До 2030 г. в страната трябва да се появят местни високотехнологични стоки, като пазарният им дял ще се увеличи 1,5 пъти. 

Предвижда се увеличаване на добавената стойност на нересурсния сектор на икономиката с 40% и намаляването на дела на вносните стоки по рафтовете на магазините до 17%.

Според указа нивото на бедност трябва да бъде намалено до 7% до 2030 г., а сред многодетните семейства - до 12%. За да постигне това, Путин изисква минималната работна заплата да бъде удвоена - до 35 000 рубли (около 700 лева) до 2030 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия