Претърсват офиси на германски евродепутат по разследване за шпионаж в полза на Китай

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици.

43-годишният асистент на германския евродепутат, който е роден в Китай, е обвинен в шпионаж за Китай. Прокуратурата го обвини, че "действал като агент на чужда тайна служба в особено тежък случай", съобщи БНР.

Китайският асистент е предавал вътрешни обсъждания на предложения за резолюции на служители на китайска тайна служба. Той е в ареста от края на април.

Максимилиан Кра фигурира като свидетел в производството за шпионаж на федералната прокуратура, но не и като обвиняем. Той отрича да има нещо общо с шпионската афера на своя служител.

В качеството си на член на Европейския парламент Кра се ползва със защитата на парламентарния имунитет - докато той не бъде отнет, срещу него не може да се води разследване. Въпреки това германската прокуратура е получила съгласието на Европейския парламент за провеждането на обиска. Претърсването в сградата "Алтиеро Спинели" е било насочено към общите помещения. Там, на петия етаж, Кра и заподозреният шпионин са работили един до друг до края на април.

Настоящото претърсване представлява проблем за "Алтернатива за Германия" в няколко аспекта. От една страна, то напомня за това колко близо до водещия им кандидат са били китайските тайни служби.

От друга страна, не е изключено при претърсването да бъдат открити допълнителни доказателства, които уличават не само Джиан Г., но и самия Кра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа