Следи от вирус на птичи грип са открити в пастьоризирано краве мляко в САЩ

Снимка: pixabay

Министерството на земеделието на САЩ издаде федерална заповед, че млекодайните говеда, които се движат между щатите, трябва да бъдат тествани за птичи грип ( H5N1), съобщава CNN.

Федералната заповед беше обявена ден след като здравни служители коментираха, че са открили инактивирани остатъци от вируса в проби от краве мляко, взети от ферми и от рафтовете на магазините. Те обаче подчертаха, че такива остатъци не представляват известен риск за хората или доставките на мляко.

От началото на епидемията повече от 90 милиона птици в САЩ или са умрели от вируса, или са били евтаназирани, за да се предотврати разпространението. Откакто бяха потвърдени случаи при млечни крави в Тексас и Канзас в края на март, 33 ферми в осем щата са идентифицирали случаи. Длъжностни лица казаха, че проби от крава в Канзас показват, че вирусът може да се адаптира, за да се разпространи към повече животни. Междувременно двама души - и двамата фермери - са били заразени с вируса. Здравните служители казаха, че наблюдават 44 души , които са били изложени на заразени животни.

Новата заповед е част от поредица от мерки, които правителството на САЩ предприема, за да се справи с огнищата на птичи грип, който наскоро започна да заразява все по-голям брой бозайници. Въпреки това, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, рискът за общественото здраве е нисък.

Американската администрация по храните и лекарствата и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията отдавна предупреждават за опасностите от консумацията на сурово или непастьоризирано мляко поради потенциала то да носи опасни микроби.

„Провеждаме допълнителни анализи на проби от мляко от рафтовете на магазините в цялата страна, както и разследвания, предназначени да оценят всякакви потенциални вариации в различните видове млечни продукти“, каза Американската администрация по храните и лекарствата.

„Очакваме резултатите от тези проучвания да бъдат налични през следващите дни или седмици“, каза Дон Пратер, заместник-директор на Центъра за безопасност на храните и приложно хранене на Американската администрация по храните и лекарствата, по време на пресконференция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят