Разследват съпругата на испанския премиер за търговия с влияние

Испанският премиер Педро Санчес

Днес испански съд започна предварително разследване дали съпругата на испанския премиер Педро Санчес, Бегона Гомес, е извършила престъплението търговия с влияние. Съдът не предостави повече подробности, тъй като случаят е секретен след жалба от антикорупционната група "Чисти ръце", чийто лидер има връзки с крайната десница, предаде Ройтерс.
Групата твърди, че Гомес е използвала влиянието си като съпруга на премиера, за да осигури спонсори за магистърски курс в университета, който ръководи.

Санчес каза пред законодателите в Конгреса, след като новината беше потвърдена, че има вяра в съдебната система. „В ден като днешния и въпреки новините, които чух, въпреки всичко, аз все още вярвам в справедливостта в моята страна“, каза той.

„Чисти ръце“ използва уникален испански правен инструмент, известен като „обвинението на народа“, за да повдигне наказателни обвинения срещу трети страни.

Съдиите могат да избират дали да предприемат или не действия по такива жалби. Всяко обвинение, повдигнато съгласно този принцип, не е довело до съдебно разследване с изключение на обвиненията на „Чисти ръце“ срещу принцеса Кристина, по-малката дъщеря на крал Хуан Карлос, които доведоха до преследването на принцесата за предполагаемо съучастие в данъчни измами. Съпругът й беше осъден за укриване на данъци, но тя беше оправдана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа