Гърция ще наеме египетски земеделски работници на фона на недостиг на работна ръка

Гърция ще започне да привлича работници от Египет това лято, за да поемат временна земеделска работа съгласно споразумение между страните за справяне с недостига на работна ръка, съобщи министерството на миграцията, цитирано от Reuters.

След десетилетие на болка, гръцката икономика се очаква да нарасне с близо 3% тази година, далеч надхвърляйки средното за еврозоната от 0,8%.

Но изселването на работници по време на икономическата криза в Гърция, намаляващото население и строгите миграционни правила накараха страната да се бори да намери десетки хиляди работници, които да запълнят свободните работни места в селското стопанство, туризма, строителството и други сектори.

Гърция ще приеме около 5 000 сезонни работници в земеделските стопанства съгласно споразумението, подписано с Египет през 2022 г.

Страните са обсъдили разширяване на „взаимноизгодната“ схема към гръцките строителни и туристически сектори, се казва в изявление на гръцкото министерство на миграцията.

Миграцията отдавна е спорен въпрос в Европа, но планът спечели широка подкрепа от групи работодатели, които искат да намерят работници.

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис се срещна с египетския министър на труда Хасан Шехата в Кайро тази седмица и каза, че страните също трябва да засилят сътрудничеството си, за да отблъснат нелегалните миграционни потоци в региона.

Египетски власти заявиха, че страната им заслужава признание за спирането на мигрантите, тръгващи от северното й крайбрежие през Средиземно море към Европа от 2016 г.

Европейският съюз тази година обяви пакет за финансиране от няколко милиарда евро и подобрени отношения с Египет, част от усилията за намаляване на броя на мигрантите, преминаващи от Северна Африка.

Правозащитни групи разкритикуваха подкрепата на Запада за египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който дойде на власт преди десетилетие, след като ръководи свалянето на първия демократично избран лидер на Египет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят