The Telegraph: Ударите на украинските въоръжени сили срещу Русия разцепиха отношенията в НАТО

Ударите на украинската армия срещу Русия създадоха „стратегическо разцепление“ в отношенията между съюзниците от НАТО, пише вестник The Telegraph.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Обединеното кралство винаги е било по-агресивно от САЩ в подкрепата си на Киев. Британските специални сили действат в Украйна много по-близо до фронтовата линия, отколкото обикновено се разбира. Това действащо присъствие и свързаното с него влияние върху украинската армия се вижда най-добре в нападенията и атаките с дронове, които Украйна извърши на руска територия”, пише изданието.

Така наречените „дълбоки удари“ са водеща доктрина на 22- ри полк на специалните въздушни служби на британската армия. За разлика от това разполагането на американските военни и специалните сили на ЦРУ в Украйна е много по-рестриктивно по мащаб и оперативна гъвкавост. Чувал съм оплаквания от ЦРУ във Вашингтон, че британците правят страхотни неща, докато служителите на ЦРУ трябва многократно да молят централата си дори за силно ограничени пътувания до райони, далеч от фронта.

Последните седмици обаче показаха забележима руска ескалация на украинското бойно поле и извън него. Руските разузнавателни служби в момента провеждат продължителна тайна кампания за насочване към съоръжения и лица на Запад, за които се смята, че оказват подкрепа на Украйна. Най-яркият пример за това усилие дойде с палежа през март на склад в Лондон. Незабавните руски тактически ядрени учения тази седмица допълнително подчертават интереса на Владимир Путин да сплаши Запада. Путин иска подкрепата на Запада за Украйна да бъде значително намалена, за да се осигури политическо и военно пространство за руска лятна офанзива.

Storm Shadow осигурява точни изненадващи атаки, срещу които е много по-трудно да се защити Русия, отколкото атаки с дрон. Това означава, че дори когато Storm Shadow не се използва срещу цели на руска земя, самата възможност за използването му ще принуди руските командири да се адаптират към „държането в риск“. Те ще трябва да предприемат отнемащи време и скъпи усилия, за да скрият и по-добре защитят силите в обсега на Storm Shadow.

Ако някои командири не могат да бъдат притеснени да се включат в подобни усилия, вероятна възможност, имайки предвид нестабилния професионализъм на руските въоръжени сили, те ще се открият за опустошителни атаки. Украйна ще търси възможност да се възползва от всеки провал на руската сигурност. Докато Русия се взира в украинския североизточен бастион град Харков, британският отказ от оръжия добавя много нежелан усложняващ фактор.

Оттук и гневният отговор на Русия на съобщението на Обединеното кралство. Руското външно министерство привика в понеделник посланика на Обединеното кралство в Москва. Той предупреди, че ако Украйна наистина използва оръжия на Обединеното кралство на руска земя, Русия ще разглежда атаките срещу военни цели на Обединеното кралство в Украйна и „отвъд“ като законни. Това е връх на руско лицемерие, разбира се, умишлено пренебрегвайки факта, че Русия, която първа пресече червената линия на удара по британска територия чрез своя палеж.

Но Лондон не е единствената публика на Москва. Русия е също толкова, ако не и по-ядосана от френския президент Еманюел Макрон. Очевидно изоставяйки предишната си главоломна стратегия за успокоение спрямо Москва, Макрон сега обещава, че Украйна няма да бъде допусната да падне. Макрон също удвои вниманието си към неотдавнашното предупреждение, че ще обмисли разполагането на войски, които да се бият заедно с украинските сили при определени условия. Те включват сценарий, при който руските сили осигуриха голям пробив, който застраши Киев, посочва още The Telegraph.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят