Шойгу: Първите образци на ЗРК от ново поколение С-500 ще постъпят във войските тази година

Сергей Шойгу

Едно от приоритетните направления за развитие на руските въздушно-космически сили е оборудването на силите за противовъздушна и противоракетна отбрана с модерни въоръжения. Това каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на заседание на борда, съобщават руски медии.

По думите му днес делът на съвременните образци там е 82 процента. През следващите две години тази цифра трябва да бъде увеличена до 85 процента, инструктира министърът.

По думите на министъра на отбраната през тази година във войските ще бъдат доставени първите образци на зенитно-ракетната система от ново поколение С-500. Те ще бъдат в две модификации - зенитно-ракетни системи с голям обсег и системи за противоракетна отбрана. Освен това на войските ще бъдат доставени зенитно-ракетни комплекси С-400, С-300В4, Бук-М3, Тор-М2У, както и радиолокационни станции от ново поколение.

Според Сергей Шойгу зенитните ракетно-оръдейни системи "Панцир" са се доказали добре.

„Тази година ще увеличим доставките им почти 2 пъти. Мерките за подобряване на противовъздушната и противоракетната отбрана на войските ще позволят да се осигури висококачествено прикритие на най-важните обекти на системата за командване и управление, стратегическите ядрени сили и групировките на войските“, коментира Шойгу.

Присъединяването на Швеция към НАТО засили военно-политическото напрежение в западните и северозападните стратегически направления на Руската федерация. Групата войски за усилване на НАТО край границите на Русия в момента наброява до 33 хиляди души, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

„Влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс в началото на март засили военно-политическото напрежение в западното и северозападното стратегически направления. Днес групировката на силите за усилване на НАТО на границите ни наброява до 33 хиляди души, около 300 танка и повече от 800 други бойни бронирани машини“, каза още Шойгу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия