Нови санкции: ЕС замразява още руски активи

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейският съюз подготвя 14-и пакет от санкции срещу Русия заради продължаващата военната инвазия срещу Украйна. Това обяви днес високопоставен представител на ЕС.

Мерките ще включват замразяване на наличните в страните от Евросъюза активи на лица и организации, които досега не са попадали под ударите на санкциите срещу Москва, посочват дипломати, предаде БТА. 

Очаква се Европейската комисия да представи идната седмица своето предложение относно новия санкционен пакет. Той предвижда мерки срещу лица и организации, които подпомагат опитите за заобикаляне на съществуващите санкции на ЕС срещу управляващите в Москва, посочва високопоставеният представител на Евросъюза. 

Очаква се да бъдат засегнати компании, които притежават или използват петролни танкери, превозващи руски петрол в нарушение на санкциите. Русия използва т. нар. "призрачен" флот от танкери, за да заобиколи ограниченията, посочват анализатори.

Предишният пакет от санкции срещу Русия - 13-и поред, беше приет през февруари, в навечерието на втората годишнина от началото на пълномащабната руска военна инвазия срещу Украйна. Той е насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които и дронове. Санкциите, одобрени през февруари, засягат 106 лица и 88 организации, припомня Ройтерс. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа