Словашкият премиер Роберт Фицо: Руснаците никога няма да върнат Крим на Украйна и няма да напуснат Донбас

Премиерът на Словакия Роберт Фицо

Руснаците никога няма да върнат анексирания полуостров Крим на Украйна и няма да напуснат източноукраинския Донбас. Това каза словашкият премиер Роберт Фицо, съобщава CTK. Според него признаването на принципа на териториалната цялост в случая с Украйна е само теория на международното право, всеки мир ще струва скъпо и руснаците печелят във военно отношение.

„От гледна точка на международното право всеки от нас признава териториалната цялост на друга държава, суверенитета, неприкосновеността на границите. Това е хубава теория на международното право. Но аз казвам, че руснаците никога няма да върнат Крим, Руснаците никога няма да напуснат Донбас и Луганск“, каза Фицо пред членовете на Европейската комисия в Камарата на депутатите на Словакия.

Словашкият премиер отдавна критикува стратегията на западните страни по отношение на Украйна, която повече от две години се защитава от руската инвазия.

Според Фиц Украйна губи територия всеки ден.

„Русия спечели допълнителна територия като част от офанзивата. Украйна няма военен капацитет и военна сила. Тя няма военно решение и никога няма да има такова, само че ще има още 100 000 мъртви от едната и от другата страна. единственото нещо, което би помогнало, ако НАТО нахлуе там, това е третата световна война“, заяви Фицо.

Фицо отново се обяви за спиране на военните действия в Украйна. Той спомена възможността след това преговарящите да предложат например въвеждането на специален статут за контролираните от Русия източни украински региони и по-късно да има референдум за тяхното бъдеще.

„Можете да рисувате въздушни замъци, но руснаците няма да си тръгнат, това е тяхно“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа