60-тонен американски танк Abrams унищожен край Авдеевка

Екипажът на дроновете камикадзе "Lancet" на групата войски "Център" унищожи американски танк Abrams в посока Авдеевка, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Военнослужещи от подразделението за специални сили на групата войски „Център“ унищожиха танк „Абрамс“ американско производство в посока Авдеевка в зоната на специална военна операция“, съобщиха от ведомството.

Операторите на безпилотния летателен апарат Zala извършиха въздушно разузнаване, търсейки бронирани машини на въоръжените сили на Украйна. След като откриха американски танк, военнослужещите анализираха режима на работа на противниковия танков екипаж, въздушната и радиоелектронната обстановка. След като е избрал най-подходящото време и метеорологични условия, танкът е унищожен с точен удар от боеприпасите на дрона Lancet.

„Проследихме Abrams в продължение на три дни“, каза командирът на взвода на специалните сили във видео, разпространено от руското министерство на отбраната.  „Още първия ден, когато го открихме, искахме да го ударим, но врагът го защити много сериозно. Дронът ни беше заглушен от системи за електронна война. Трябваше да летя много и да наблюдавам. Abrams никога не е бил на едно място, постоянно е сменял огневи позиции или е пътувал до тила, за да презарежда гориво. По време на артилерийския обстрел танкът бързо напусна и изчака обстрела да приключи на безопасно за него място. На третия ден излетяхме много рано и намерихме целта. Приближихме я и за щастие я улучихме. Въпреки че работата ни беше дълга и упорита, тя даде резултати."

Дронът Lancet се произвежда от руската компания ZALA Aero (част от концерна Калашников на Ростех). Оборудван е с няколко вида системи за насочване: координатни, с оптико-електронни средства и комбинирани. Устройството има телевизионен комуникационен канал, който предава изображение на целта, което ви позволява да потвърдите успеха на поражението. Комплексът е способен да поразява цели в радиус от 40 км. Организацията майка на групата компании ZALA Aero, специализирана в разработването и производството на безпилотни самолети, е предприятието Aeroscan в Ижевск. Aeroscan, по-специално, произвежда боеприпаси Lancet и разузнавателни дронове.

Танкът M1 Abrams е въоръжен със 105 mm нарезно оръдие M68A1 или 120 mm гладкоцевно оръдие M256 (Rheinmetall Rh-120). Бойно тегло - 54-66,8 тона, в зависимост от модификацията и конфигурацията. За цената на тази версия на превозното средство, доставена от американците на Киев, може да се съди по изявлението на съветника на Министерството на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко, направено на 1 февруари 2023 г. в канала на Telegram: „Те са давайки ни 31 танка Abrams на стойност 400 милиона долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия