Гърция наказва със затвор за превишена скорост

Превишаването на скоростта на шофиране в Гърция се наказва и със затвор.

Пилите шофьори олекват с до 700 евро

Не качвайте хора на стоп - ще ви съдят за трафик на мигранти

Забранено е внасянето на гориво

Превишаването на разрешената скорост за движение в Гърция е криминално деяние, което се наказва и със затвор.
Присъда до 10 години зад решетките е предвидена в случаите когато при превишаване на скоростта е причинен смъртен случай. А при смърт на голям брой хора, съдът може да наложи и доживотен затвор.

Затвор до три години се предвижда, ако нарушението води до “масова опасност”, а при заплаха за човешки живот наказанието е най-малко една година.

Разрешената скорост по магистралите на Гърция е между 110 и 130 км/ч, а в жилищните райони ограничението е 50 км (освен ако не е посочена друга скорост). Ако надвишите скоростта с до 30 км, ще олекнете със 100 евро глоба, с над 30 км - 350 евро и отнемане на шофьорската книжка за 90 дни.

Пилите водачи се наказват с глоба от 200 до 700 евро, в зависимост от количеството употребен алкохол и отнемане на книжката за три месеца.

Ако преотстъпите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение, собственикът на превозното средство носи наказателна отговорност.

Агресивното поведение срещу униформен служител също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай - ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

За пътуващите към южната ни съседка припомняме какви други глоби могат да ги застигнат. За изхвърляне на отпадъци на плажната ивица наказанието е 300 евро.

Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места, санкцията за диво къмпингуване е 150 евро глоба и до три месеца затвор.

Нощуване в автомобила, спрян извън къмпинг, ще ви струва до 3000 евро.

Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.

Забранено е внасяне на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. Наказва се с конфискуване на превозното средство.

Не качвайте хора на стоп, което според местните закони може да се изтълкува като незаконен трафик на мигранти. Присъдите за това провинение са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Шофиране с една ръка на волана се наказва със 100 евро.

Ако все пак нарушите някое правило и трябва да се издължите, знайте, че всички глоби се плащат в 30-дневен срок в гръцките пощи. След този срок може да се плати единствено в общината, където е наложено наказанието. През 2022 г. отпадна 50-процентното намаление при плащане на глобата в 10-дневен срок.

От 1 април до 30 септември 2024 г. се прилагат часовете за тишина през летния сезон - това са периодите между 15,00 и 17,30 и от 23,00 до 07,00 часа.

На гишетата с касиер стават опашки

Три начина за плащане на пътни такси

С устройството e-Pass става най-бързо

На магистралите има гишета за различни форми на плащане.

Съществуват три начина, по които можете да платите таксите за използване на гръцките магистрали.

Най-популярният метод е на гише с касиер, каквито са разположени на определени места на аутобаните. Там можете да платите с пари в брой или с банкова карта. Обслужването обаче може да отнеме повече време, тъй като при натоварен трафик се образуват опашки пред гишетата.

Затова са предвидени и алтернативни форми на плащане на пътни такси. Вторият вариант да сторите това е чрез автоматична машина. Тя приема монети и връща ресто. На машината е възможно да платите и с кредитна/дебитна карта. Докосвате картата до точката, посочена от маркировката, и след няколко секунди бариерата се вдига.

Най-бързо е плащането чрез т. нар. е-Pass устройство. С такова можете да са сдобиете (безплатно) още след преминаването на границата между България и Гърция. За да получите устройството е достатъчно да станете абонат, като се регистрирате онлайн. Пак онлайн се зарежда и определена сума, от която автоматично се изтеглят пари при преминаване на пункт за таксуване. С e-Pass минавате през гишето на магистралата с жълт светлинен индикатор.

Въведена е електронна система за таксуване

Край на хартиените билети в градския транспорт в Атина

Нередовен пътник плаща 60 пъти цената на превоза

Устройства за електронно таксуване са монтирани в превозните средства на градския транспорт в Атина.

Хартиените билети в градския транспорт на Атина отиват в историята след въвеждането на електронна система за плащане на пътуването.

Нови приложения позволяват използване на банкови карти и мобилни устройства за пътуване с метро, трамвай, автобус и тролей.

Първата фаза от въвеждането на новата система стартира в сряда, като в 60 автобусни линии са монтирани устройства за електронно таксуване. Системата ще заработи във всички превозни средства на градския транспорт до края на годината.

Целта на внедряването на новата технология е да улесни жителите и туристите, които губят ценно време в търсене на будки за купуване на билети.

Глобата за пътуване без билет в Гърция е равностойна на 60 пъти цената на билета. За пътниците в метрото в участъка “Коропи - Летище” глобата е 20 пъти цената на билета (тоест 200 евро). Глобата се намалява с 50%, ако се плати директно или в рамките на 10 дни.

Ако глобата не бъде платена в рамките на 20 дни от датата на налагането ѝ, се изпраща известие до данъчната служба, към която е регистриран нарушителят, като наказанието се увеличава десеторно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа