Тръмп, жените и защо кандиса за Украйна

Демократите изрекетирали успешно експрезидента с плейбойските му забежки

Кандидатът за Белия дом смятал, че ще спаси имиджа си с представяне на помощта за Киев за заем

Милиардерът обмислял този път да издигне дама за свой вицепрезидент

Това, че Доналд Тръмп е непоправим плейбой, „Труд news“ го знае отдавна и неслучайно преди година посвети цели две страници на неговите стотици завоевания на нежния фронт.

Америка пък се бе примирила с постоянните забежки високия рус мъж с червена вратовръзка. И го бе приела да я ръководи, знаейки прекрасно, че той е сексуален маниак, крайно пренебрежителен към жените сексист и пословично неверен съпруг. Но разчитайки на неговия силен характер, способен да реши всеки проблем, ако трябва и с удар по масата, залагайки на неговия изтънчен бизнес нюх и на умело поддържания политически имидж на вечен победител чрез безгрешно използване на медиите, мнозинството американци, дори тези с най-консеравтивни убеждения, му бяха простили креватните прегрешения.

И ето защо както те, така и мнозина западноевропейци, от седмица се питат какво накара железния републиканец Доналд да се пречупи покрай пожеланата от противниците-демократи помощ от 61 млрд. долара за Украйна и да я одобри? Вълнуват се повярвалите в Тръмп хора коя е причината, принудила го да плюе на характера си и да обърне палачинката, оправдавайки се с нефелното и под всякаква критика уж наложено на политическите му  съперници изискване парите да бъдели дадени на Киев под формата на кредит? Който за всички отвъд и отсам Океана е ясно, че няма да бъде върнат, нали?

Познаващият добре работите в САЩ и пратеник там от години на италиански медии журналист Федерико Рампини посочи в обширна кореспонденция за в. „Кориере дела сера“ три основателни според него причини за огъването на Доналд Тръмп.

Първата и най-важната бил натискът, оказан върху експрезидента на САЩ и отново кандидат за държавен глава от мощното военно лоби, което според Рампини на последните два президентски вота карало подчинените си служители да пускат в урните бюлетината с неговото име. Интересът на може би все още най-мощния в света военно-промишлен комплекс е ясен - огромната част, може би 2/3 от парите за Украйна, ще останат в неговите предприятия, като десетките милиарди ще осигурят с години напред освен тлъсти печалби, също така добре платена заетост за стотици хиляди служители и работници.

За Рампини другият фактор, изиграл решаваща роля за обръщането на палачинката от Тръмп, са шефовете на разузнавателните служби на САЩ. Които били представили на Тръмп неблагоприятна икономически и политически перспективи за САЩ и съюзниците от НАТО, ако Русия спечели войната в Украйна. Нещо повече - подобен финал на конфликта щял да обезсмисли неговите амбиции, ако стане пак президент, той да му сложи зрелищен край за 24 часа с някакъв ултиматум към Киев и Москва. При победа Путин въобще нямало да играе по свирката му, а щял да стори точно обратното - да го притиска за други отстъпки. Освен това председателят на Камарата на представителите на US Конгреса Майк Джонсън бил подхвърлил на Тръмп, че той можел да лъсне имиджа си пред електората и най-вече пред вътрешнопартийните противници на парите за Киев с настояването те да бъдат дадени като заем, а не безвъзмездно.

Но за френския всекидневник „Льо Монд“ подобни оправдателни причини за коренната промяна на възприетата преди повече от 6 месеца от Тръмп линия, освен че не хващат много вяра, са твърде „конвенционални“, предсказуеми, лесни за измисляне и за възприемане от неразсъдливи глави. И най-вече отвличащи вниманието от висящата като дамоклев меч над главата на експрезидента перспектива той да бъде спрян в разгара на надпреварата за Белия дом с осъдителна присъда заради... изцепките му на непоправим похотливец! Която присъда може да бъде произнесена като нищо на започналия на 15 април в Ню Йорк процес, където експрезидентът е изправен на съдебната скамейка с обвинение в „сексуална агресивност“. Знае се, че прокуратурата гради тезата си върху показанията срещу Тръмп на порно актрисата Сторми Даниълс, която твърди, че едва ли не била изнасилена през 2006 г. от тогавашния строителен бос и медиен магнат.

На пръв поглед според юристи това не е кой знае колко опасно обвинение в устата на една порно актриса, но страшното за Тръмп според пратеника в Америка на парижкия всекидневник Пеотр Смолар е това, че адвокатка на Сторми Даниълс е прочутата с победите си в съдебните зали на Америка Роберта Каплан. Същата, която миналата година вече спечели осъдителна присъда за експрезидента заради сексуално посегателство и клевета срещу журналистката Елизабет Джийн Карол и той трябваше да плати 83,3 млн. долара обезщетение. Та сега адвокатката можела да му извоюва дори свръхопасните за кандидатурата решетки, още повече, че държала и запис с лъжливи показания на експрезидента, които щели съвсем да му „резнат главата“.

Стига обаче съдебният състав и съдебните заседатели, които за медиите в Америка били май до един демократи, не получат „свисше“ нареждане да оставят Тръмп да се надбягва за Белия дом - напълно заслужено след заиграването му по свирката на управляващата в САЩ партия. Интересно е как ще стане това - не с някаква лека или оправдателна присъда, както твърдят журналисти, а като съдиите оставят, според видни прависти, делото да се протака до след изборния ден 5 ноември. Което на практика означава, че ако стане отново президент, Тръмп ще получи имунитет и ще може да прати в архив всевъзможните персонални съдебни дирения срещу него.

Ще поживеем, ще видим, както казваха някъде, но лошото е, че независимо от изхода на нюйоркския процес, според „Льо Монд“, самото му спретване вече отдалечава от експрезидента голяма част от неговия верен електорат в пола. Много от привърженичките му са отчаяни и от факта, че Тръмп отхвърля милия на мнозинството американки аборт, а Джо Байдън и екипът му са превърнали доброволното прекъсване на нежеланата бременност в една от основните карти на предизборната си кампания. Ето защо кандидатът на републиканците сега твърдо смятал да привлече отново на своя страна нежния електорат като определи за своя вицепрезидентка или губернаторката на Южна Дакота Кристи Ноем, или тази на Арканзас - Сара Хъкаби Сандърс. Намерения, които могат да се окажат и перспективни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка