Рамзан Кадиров е болен, любимец на Путин го сменя начело на Чечня?

Рамзан Кадиров

Кремъл най-вероятно вече е избрал наследник на ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров. Това ще бъде командирът на чеченските специални части "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудинов. За това пише независимият руски вестник, излизащ в Рига, "Новая газета Европа". На 16 април президентът Путин подписа заповед за назначаването на Алаудинов за заместник-началник на Главното управление за военно-политическа дейност на руското министерство на отбраната. Журналистите от латвийския вестник смятат, че това назначение е стъпало в "бъдещата грандиозна кариера на Апти Алаудинов", пише "Радио Свобода". Вестникът припомня, че на 18 декември 2023 г. в Москва се проведе конгрес на "Единна Русия", на който делегатите подкрепиха кандидатурата на Владимир Путин за пети президентски мандат. На конгреса говори и Алаудинов, първият чеченец, държал реч на подобен форум. Алаудинов говори за традиционните ценности и религията. Това е първият важен сигнал за неговия бърз възход. През януари гръмна новината, че Алаудинов е бил довереник на Путин на президентските избори. През март новият любимец на руския президент успешно приключи преговорите за прехвърлянето на три хиляди войници от ЧВК "Вагнер" в командвания от него спецсъюз "Ахмат", а през април беше назначен за "политинструктор" в Министерството на отбраната.

"Новая газета Европа" твърди, че здравословното състояние на Рамзан Кадиров, който лекарите са диагностицирали с некроза на панкреаса, не оставя надежда за пълно възстановяване. Припомняме също, че през 2023 г. Кадиров беше в медикаментозна кома, заради свръхдоза транквилант, който може да е приел поради силни болки и безсъние. Източници на изданието твърдят, че след това лекарите са успели да стабилизират състоянието му, но резултатите от изследването на мозъка му "накарали близките на Кадиров да изпаднат в депресивно състояние". Информацията за здравословните проблеми на ръководителя на Чечня не е официално потвърдена.

Цитираният източник смята, че от септември миналата година администрацията на руския президент е започнала да разработва сценарий в случай на насилствена смяна на властта в Чечня. Апти Алаудинов може да стане наследник на Кадиров. Според официалните данни той е роден в Новоселски район на Ставрополския край в семейството на офицер. През 2001 г., когато все още се водят боеве в Чечня, той получава диплома по право в Чеченския държавен университет, след което получава работа в прокуратурата на републиката. На 29-годишна възраст Алаудинов започва кариерата си в Министерството на вътрешните работи и става началник на отдела за борба с организираната престъпност и заместник-министър на вътрешните работи на Чеченската република. Според различни източници той е участвал в екзекуцията на тридесет задържани в базата на полицейския полк на ППС на името на Кадиров, а също така е участвал в побоища на роднини на опоненти, заплашвал е критиците на Кадиров в чужбина и в републиката и е молил подчинените си да направят "всичко" с онези, които "приличат на терористи и екстремисти". През 2021 г. той беше отстранен от поста си заради слухове за участието му в заговор срещу Рамзан Кадиров. След началото на войната в Украйна той замина за окупираната от руската армия през март 2022 г. територия. През 2022 г. за участието му във войната срещу Украйна Путин удостои Алаудинов със званието Герой на Русия. През февруари 2023 г. 50-годишният генерал-майор получава писмо, съдържащо неизвестен смъртоносен токсин. Той и двама от помощниците му бяха приети в московска болница, а Рамзан Кадиров обяви тогава, че Алаудинов е оцелял при "опит за убийство". „Всички натровени са настанени в лечебно заведение, където благодарение на умелите и компетентни действия на началника и двама фелдшери, единият от които се оказа професионален токсиколог, са избегнати сериозни последствия. Сега генерал Алаудинов и двамата адютанти са в клиника в Москва и се възстановяват“, каза Кадиров тогава, като разкри още, че предполагаемото отравяне е станало на 8 февруари, но не е ясно къде се е случило, припомни сайтът libertatea.ro. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия