Гърция наказва със затвор и глоба за диво къмпингуване

В Гърция има 268 лицензирани къмпинга, оборудвани с тоалетни, бани, паркинги, магазини, таверни, кафенета, площадки за игра на деца, басейни.

Власти правят проверки рано сутринта

Палатките и караваните са забранени на плажове и в горски зони

Можете да резервирате място за почивка на специална платформа

Свободното къмпингуване не е разрешено в Гърция, като нарушителите се наказват с глоба и вкарване зад решетките. Затова е препоръчително туристите предварително да проверяват местните закони и разпоредби в района, в който смятат да отседнат, за да се окажат в нарушение на правилата.

Според гръцкото законодателство е забранено поставянето на палатки или паркиране на каравани в археологически обекти, плажове, горски зони и като цяло на обществени места. Нарушителите могат да бъдат наказани със задържане до шест месеца, с глоба от 300 евро до 3000 евро на човек или пък да им бъдат наложени и двете санкции заедно.

Ограничението за забранено свободно къмпингуване важи от изгрев до залез слънце и властите често извършват проверки около 6,30-7,00 часа сутринта.

Властите препоръчват на туристите да летуват в организирани къмпинги.

По официални данни в Гърция има 268 лицензирани къмпинга, оборудвани с тоалетни, бани, помещения за хигиенизиране, паркинги, магазини, таверни, кафенета, площадки за игра на деца, басейни. Всичко това е съчетано с прекрасна природа, спокойствие, чудни плажове със спасители и чиста морска вода.

Къмпингът е популярен не само защото предлага нискобюджетни почивки, но и защото дава повече свобода на движение, има спокойна и непринудена атмосфера и голяма доза безгрижие, което е основно изискване, когато сме на почивка.

На платформата E-CAMPING.gr можете предварително да резервирате своето място за почивка.

Също е важно да знаете, че е забранено да се пали огън извън позволените места, които са специално обозначени. Ако къмпингуващ бъде заловен да пали огън в горска местност или да замърсява защитена зона от мрежата “Натура 2000 ", го заплашва присъда до пет години затвор, като полицията има право да арестува нарушителите на място.

Друга важна наредба, която туристите трябва да знаят, е, че замърсяването с отпадъци на околната среда може да им коства глоба от 300 евро.

Освен това, съгласно европейските разпоредби за лични потребности, турист може да превозва не повече от 10 литра гориво. По-големи количества се считат за закононарушение, целящо заобикаляне на заплащането на данък, като наказването е конфискуване на горивото и на транспортното средство, както и съдебна отговорност за нарушителя.

За срок от 60 дни

Отнемат книжката за хвърлен фас

Забранено е да спите с колата си

Нощуването в автомобил в Гърция може да ви вкара в ареста.

Важно предупреждение към пътуващите с автомобил пушачи - в Гърция хвърлянето на цигара от колата на пътя се наказват с отнемане на шофьорска книжка за срок от 60 дни. Нарушителите ще бъдат и глобени, като минималната санкция е 200 евро, но размерът ѝ нараства в зависимост от риска, който създавате с изхвърлен горящ фас.

С наближаването на летните отпуски не са малко тези, които ще изберат да превърнат автомобила си в място за нощувка, пренебрегвайки забраните и високите глоби.

Нощуването в превозно средство е често срещано явление, особено през лятото, тъй като не са малко тези, които избират кратка ваканция, без да се ангажират с резервации на хотел.

Гръцките власти започнаха да налагат глоби на туристи, които спят в автомобилите си, спрени на плажове или на паркинги. В колата си можете да нощувате само, ако тя е паркирана в къмпинг. Правилото важи и за кемпери.

Задължително е да намерите за превозното си средство някоя от зоните за почивка, създадени с цел нощувка. В противен случай може да се озовете в ареста. Освен това ще бъдете наказани и с глоба, която се налага от полицаите на място. Минималният ѝ размер е 300 евро, като може да достигне до 3000 евро.

Наказва се и претоварването на превозното средство

С 80 евро олекват шофьори при липса на пожарогасител

Устройствата трябва да разполагат с документ

При липса на пожарогасител в автомобила, водачът се глобява с 80 евро.

С глоба от 80 евро е заплашен всеки шофьор по гръцките пътища, ако не разполага със задължителния пожарогасител в автомобила си.

Съгласно гръцкото законодателството, годишната поддръжка на пожарогасител се извършва от лицензирана фирма и всеки пожарогасител трябва да разполага с такъв документ или стикер при проверка.

Пожарогасителният капацитет трябва да бъде най-малко 8A-34B-C, така че шофьорът да може ефективно да загаси пламнали твърди, течни и газообразни горива. Тази гасителна способност се постига от праховия пожарогасител от 2 кг за шофьори любители.

За професионалните шо­­фьори на камиони са необходими два броя прахови пожарогасители по 6 кг.

Запалимите материали, като гориво, масла, пластмаси и гуми, причиняват бързо разпространение на огъня, създавайки сериозни рискове както за пътниците, така и за другите участници в движението.

Претоварването на автомобила с пътници над допустимия брой също се наказва с 80 евро глоба в Гърция. Регистрационният талон на всяко превозно средство посочва колко пътници могат да бъдат превозени. Превишаването на този брой води до налагане на санкция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа