Заместник на Шойгу арестуван за корупция (обзор)

Тимур Иванов по време на инспекция през октомври 2022 г. на строеж на жилищен блок в украинския град Мариупол, който бе завзет от руските сили.

Тимур Иванов отговарял за военните инфраструктурни проекти

Заподозрян е в получаване на подкупи в особено големи размери

Задържаният отхвърли обвиненията

Зам.-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов е арестуван за корупция, съобщи късно във вторник пресслужбата на руския Следствен комитет. А сутринта съд в Москва наложи на Иванов мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок от два месеца, предаде Ройтерс.

В доклада на Следствения комитет се посочва, че заместник-министърът е бил задържан по подозрение в получаване на подкуп в особено големи размери. Според руското законодателство особено големият размер започва от сумата от 1 млн. рубли (10 000 евро). Максималното наказание по този член е до 15 години затвор.

В момента срещу Тимур Иванов (49 г.) се извършват следствени действия и вероятно затова не бяха съобщени повече подробности за предполагаемите му провинения.

Иванов е назначен за зам.-министър на отбраната през май 2016 г. Смятан е за приближен на министъра Сергей Шойгу. На поста във военното ведомство Иванов отговарял за управлението на собствеността, настаняването на войските, жилищното настаняване, планирането на обществените поръчки за стоки, строителство и услуги в рамките на държавната поръчка за отбрана.

Преди назначението в министерството на отбраната - от 2013 г. до 2016 г., Иванов е генерален директор на “Оборонстрой” - дружество, подчинено на военното министерство, специализирано в изграждането на жилища за военните, както и на обществено значими и стратегически военни обекти. В периода май-ноември 2012 г. е зам.-председател на правителството на Московска област, по времето, когато Сергей Шойгу е губернатор на Московска област. Преди това Иванов е работил в енергетиката.

През 2018 г. е включен в класацията на сп. “Форбс” за “Най-богатите представители на силовите ведомства в Русия - 2019 г.”, със семеен доход от 136,7 млн. рубли (почти 1,4 милиона евро).

Пред съда Иванов отрече вина. А в руски медии се появиха спекулации, че е заподозрян в държавна измяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия