САЩ подозират Русия в разработване на сателитни оръжия с ядрен заряд

Помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан твърди, че Русия разработва сателитни оръжия с ядрен заряд, съобщават руски медии.

„Както отбелязахме, Съединените щати смятат, че Русия разработва сателит, способен да носи ядрено устройство“, каза Съливан в изявление, публикувано от пресслужбата на Белия дом. С това изявление помощникът на американския президент коментира използването от страна на Русия на ветото в Съвета за сигурност (СС) на ООН върху предложената от САЩ и Япония проекторезолюция за неразполагане на ядрени оръжия в космоса.

"Чухме руския президент Владимир Путин публично да заявява, че Русия не възнамерява да разполага ядрени оръжия в космоса. Ако случаят беше такъв, Русия нямаше да наложи вето на резолюцията", каза Съливан.

По-рано Русия използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокира проекторезолюция, подготвена от САЩ и Япония за неразполагане на ядрени оръжия в космоса. 13 от 15 страни от Съвета за сигурност на ООН гласуваха за резолюцията, а Китай се въздържа от гласуване.

Преди гласуването постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че целта на документа е да очерни Русия, проекторезолюцията има за цел да разедини членовете на Съвета за сигурност на ООН. Руската федерация и Китай предложиха поправка в проекторезолюцията, която предвиждаше мерки за предотвратяване на разполагането на всички видове оръжия в космоса, но тя беше отхвърлена от Съвета за сигурност.

Руското външно министерство съобщи, че скоро Русия ще внесе своя проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН по тази тема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка