Дачич: Резолюцията за геноцида в Сребреница не допринася за помирението

Снимка: Уикипедия

Първият заместник-председател на правителството на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че Резолюцията за геноцида в Сребреница, която трябва да бъде обсъдена днес в ООН, не допринася за помирението и консенсуса и посочи, че случилото се в Сребреница не може да се квалифицира като геноцид, защото се знае какво означава дефиницията на това понятие.

Дачич каза пред TV Pink, че в Сребреница е извършено престъпление, но не и геноцид, защото по дефиниция този термин предполага, че някой е имал план да унищожи една нация, което не е така.

„Вие имате престъпление, което, разбира се, е ужасно и ние самите като сръбски народ настояваме всички отговорни за него да бъдат подведени под отговорност, защото са нанесени щети на сръбския народ като цяло. Геноцидът е криминално престъпление, което предполага че е имал план да унищожи една нация", каза Дачич.

Министърът посочи още, че Резолюцията за геноцида в Сребреница не допринася за помирението и че въпросът, който ще се обсъжда в ООН, трябва да бъде свален от дневния ред.

„Ако сме приели обща резолюция срещу геноцида, защо сега се приема индивидуална резолюция и сърбите, заедно с хутите, са обявени за единствените геноцидни нации, заедно с всички злодеи, които са били на тази планета. Чакайте, редом с германците, турците и други, ние трябва да бъдем етикетирани като геноцидни“, каза Дачич.

Дачич посочи още, че случилото се в Сребреница не може да се определи като геноцид, защото се е случило на територията само на една община в Босна и Херцеговина.

„Но ако имаме нещо, което се е случило на територията само на една община в Босна и Херцеговина, хайде, как можете да обявите нещо за геноцид? Как, когато имате ситуация, в която го няма на цялата територия. Дори в съдебното решение е посочено, че е само в тази община“, посочи той.

Дачич добави, че е необходимо да има единство сред сръбския народ, защото времената не са лесни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа