ISW: Кремъл унищожава Харков, за да убеди украинците да избягат от града и да изселят милиони хора в страната

Кремъл унищожава Харков, за да убеди украинците да избягат от града и да изселят милиони хора в страната. Това твърдят от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от "Украинская правда“.

Според мозъчния тръст, руснаците се възползват от ограничените украински възможности за противовъздушна отбрана и повишеното напрежение в Украйна в очакване на военна помощ от Съединените щати.

Рупорите на Кремъл също използват опасенията относно предстоящата офанзива на Русия срещу Харков, за да започнат координирана информационна операция за създаване на паника сред украинците.

ISW изчислява, че вероятността за успешна руска наземна офанзива срещу Харков е много ниска, ако Украйна бързо получи подновена военна помощ от Съединените щати.

Украински официални лица по-рано са обсъждали възможността руските войски да започнат сухопътна операция срещу Харков по-късно това лято.

Анализаторите на ISW обаче изчисляват, че руснаците няма да разполагат със силите, необходими за превземането на града, докато украинската армия е адекватно снабдена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят