"Луда крава" се появи в Шотландия

Шотландското правителство потвърди случай на класическа спонгиформна енцефалопатия по говедата, известна като "луда крава", във ферма в югозападната част на страната, съобщи Ройтерс.

Правителството наложи предпазни ограничения за движение в засегнатите помещения и на животни, които са били в контакт със случая в Еършър, се посочва в правителствено изявление.

То гласи още, че продължават по-нататъшни разследвания за идентифициране произхода на болестта, както и че няма риск за човешкото здраве в резултат на изолирания случай, предаде БТА.

"Искам да успокоя както фермерите, така и обществеността, че рискът, свързан с този изолиран случай, е минимален. Но ако някои фермери са загрижени, бих ги призовал да потърсят ветеринарен съвет", коментира главният ветеринарен лекар Шийла Воас.

"Лудата крава" е открита за първи път във Великобритания в края на 80-те години на миналия век, като се разпространява оттам в други части на Европа и опустошава стадата от говеда до началото на настоящия век. Свързват я с болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка при хората.

Заболеваемостта от "луда крава" е намаляла значително през последните години и сега се оценява на близо нула случая годишно в световен мащаб, според Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ).

Предишният потвърден класически случай на "луда крава" във Великобритания беше през 2021 г., а миналата година беше докладван нетипичен случай на заболяването.

Класическата "луда крава" възниква при консумация на заразен фураж, докато атипичната се отнася до естествени и спорадични форми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа