Ердоган: Хитлер на нашето време, Нетаняху и неговите съучастници няма да избягат от отговорност

Реджеп Ердоган

Хитлер на нашето време, Нетаняху и неговите съучастници няма да избягат от отговорност. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отговаряйки на въпроси на журналисти на борда на самолета, завръщащ се от Ирак, съобщава Анадолската агенция.

Държавният глава подчерта, че за развитието на Ирак и сигурността на международните инвестиции в страната е изключително важно „изравняването на терористичните ями“ и изграждането на предвидимо бъдеще.

В същото време той каза, че Турция е „решена да елиминира терористичната заплаха при всякакви обстоятелства и никога няма да се предаде на тези, които подкрепят терористите и използват терористите като пешки“.

Турският лидер се спря и на исканията на Багдад към Анкара относно използването на водните ресурси. В тази връзка президентът изтъкна необходимостта от разработване на нови планове и програми, съобразени с променящите се климатични условия в света, осигуряващи устойчиво използване на водните ресурси.

„Не трябва да забравяме, че Турция изпитва същите проблеми с водните ресурси като Ирак“, добави политикът.

Коментирайки ситуацията в Ивицата Газа, президентът Ердоган подчерта, че Газа в момента е основният проблем в ислямския свят.

„Ако ислямският свят не се възстанови от сътресенията, причинени от геноцидните кланета в Газа, той е изправен пред заплахата да загуби напълно своите „рефлекси“, добави Ердоган.

Той подчерта, че Турция „никога няма да остави палестинските братя, включително Хамас, сами“.

Държавният глава припомни, че до момента Турция е изпратила около 45 хиляди тона хуманитарна помощ за ивицата Газа. Държавният глава увери, че Анкара ще продължи да оказва подкрепа на населението на палестинския ексклав. „Ние сме като плът и кръв с нашите палестински братя и споделяме тяхната болка“, каза той.

Ердоган посочи, че атаките на Израел срещу представители на медиите са "конкретно доказателство за отхвърлянето на истината".

„Израел атакува медиите, за да заличи следите от своите кланета и да замъгли доказателствата за геноцид“, каза Ердоган.

Ердоган подчерта, че Турция „ще продължи да разкрива и да противодейства на престъпленията на Израел“: „Хитлер на нашето време, Нетаняху и неговите съучастници няма да избягат от отговорност.”

Турският лидер предупреди, че "израелската окупация на Газа ще отвори вратата за повече агресия, а отварянето й за израелски терористични селища ще направи Израел още по-агресивен".

„Турция ще продължи да полага всички необходими усилия за разрешаване на проблема с Газа. Международната общност може да игнорира този въпрос, но ние не можем да се придържаме към тази позиция“, добави Ердоган.

Коментирайки темата за нормализиране на отношенията с Армения, президентът Ердоган посочи, че е дошло времето за създаване на нова пътна карта на реалистична основа. „Надявам се, че Армения ще се отърве от мрака, в който я потопи диаспората, и ще избере пътя на новото начало в името на светлото бъдеще“, каза още Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят