В Босна арестуваха 23 заподозрени, че са част от „вътрешния кръг“ на глобален наркобос

Европол

Полицията в Босна арестува 23 души, заподозрени, че са част от „вътрешния кръг“ на глобален наркобос. Властите смятат, че групата може да включва полиция и служители по сигурността, съобщава AFP.

Атаката е поредната в стискането на престъпните мрежи, контролиращи голяма част от търговията с кокаин в Европа, съобщиха властите.

Европол, правоприлагащата агенция на ЕС, и босненски служители коментира, че заподозрените са били задържани в понеделник, докато силите за сигурност претърсват домовете им и други места. Те са заподозрени в трафик на наркотици, пране на пари и други организирани престъпления.

„Сред 23-мата души, арестувани вчера, има не само съучастници, но и корумпирани служители, идентифицирани като помощници на престъпните дейности на мрежата“, се казва в изявление на Европол.

Наркобосът, с когото се смята, че са свързани заподозрените, беше задържан през 2022 г. и осъден на седем години затвор година по-късно в Холандия.

Преди това босненските власти арестуваха други двама души и конфискуваха 55 000 евро, осем огнестрелни оръжия, 11 полицейски радиостанции и документация за пране на пари, каза Европол, добавяйки, че арестите в понеделник са „още един крайъгълен камък“ в борбата срещу алианса на престъпните мрежи.

В Босна държавната агенция за сигурност SIPA съобщи, че властите временно са замразили банкови сметки, принадлежащи на заподозрените, и са спрели всякакви финансови транзакции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа