33 млн. ученици не ходят на училище заради жегите в Бангладеш, хората се молят за дъжд

циклон в Бангладеш

Природните аномалии са нещо, с което ще трябва да свикваме занапред. Докато Европа бе обхваната от снежни бури и валежи, Бангладеш, страна в Азия с над 170 милиона жители, е засегната от гореща вълна и температурите са над 42 градуса по Целзий. Както съобщи Би Би Си, поради горещата вълна властите взеха решение да затворят училищата и цели 33 милиона ученици не посещават часовете.
Училищата и колежите ще бъдат затворени поне до 27 април, решиха властите в Бангладеш. Това е втора поредна година, в която те трябва да предприемат толкова радикална стъпка поради екстремни климатични условия. Затварянето идва, след като училищата във Филипините и Индия също бяха принудени да затворят поради гореща вълна, обхващаща Азия.

- Децата в Бангладеш са сред най-бедните в света и затварянето на училищата поради горещините трябва да е тревожно за всички ни - каза Шумон Сенгупта, директор на организацията "Спасете децата" в тази страна.

Бангладеш е една от страните, които са най-уязвими от последиците от изменението на климата. Според Междуправителствения панел по изменение на климата повишаването на морското равнище с 30 до 45 см може да измести повече от 35 милиона души от крайбрежните райони - около една четвърт от общото население на страната. В сряда хиляди мюсюлмани в страната се събраха в джамии и селски полета, за да се молят за дъжд.

- Животът стана непоносим заради липсата на дъжд. Бедните хора страдат неизмеримо - каза пред АФП ислямският духовник Мохамед Абу Юсуф. Той ръководи сутрешните молитви за 1000 богомолци в централната част на столицата Дака в сряда. Метеорологичните служби очакват екстремните горещини да продължат поне още седмица. Болниците и клиниките са инструктирани да се подготвят за повече пациенти поради състояния, свързани с екстремни горещини, като треска и главоболие.

„Пациентите, страдащи от топлинен удар, ще бъдат приети в климатизирани отделения“, каза министърът на здравеопазването Саманта Лал Сен.

Unicef ​​също предупреди за сериозни рискове, че такива високи температури представляват опасност за малките деца, особено за новородените и кърмачетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия