Съветът за сигурност на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати блокираха ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност за пълноправно членство в световната организация, съобщава "Ройтерс".

Мотивът е, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори между Израел и палестинската власт, а не чрез действие на ООН. При гласуването на проекторезолюцията, която препоръчва на 193-членното Общо събрание на ООН Великобритания и Швейцария се въздържаха, докато останалите 12 членове на съвета гласуваха "за".

Палестинският натиск за пълноправно членство в ООН дойде след продължаващата шест месеца война между Израел и "Хамас" в Газа и докато Израел разширява селищата в окупирания Западен бряг.

"Последните ескалации правят още по-важно да се подкрепят усилията на добра воля за намиране на траен мир между Израел и една напълно независима, жизнеспособна и суверенна палестинска държава", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета вчера. Неуспехът да се постигне напредък към решение за две държави само ще увеличи нестабилността и риска за стотици милиони хора в региона, които ще продължат да живеят под постоянната заплаха от насилие", каза той.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че палестинците не са успели да изпълнят критериите, за да станат пълноправни членове на ООН, сред които: постоянно население, определена територия, правителство и капацитет за влизане в отношения с други държави.

"Кой гласува Съветът да "признае" и да даде статут на пълноправно членство? "Хамас" в Газа? Палестинският "Ислямски джихад" в Наблус? Кой?", попита Ердан. Той каза, че предоставянето на пълноправно членство в ООН на палестинците "ще има нулево положително въздействие за която и да е страна, което ще причини само разрушение за години напред и ще навреди на всякакъв шанс за бъдещ диалог".

"Съединените щати, като блокират резолюция за Палестина в Съвета за сигурност на ООН, се опитват да пречупят волята на палестинците и да ги принудят да се подчинят на Израел", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от ТАСС.

"Съединените щати са готови да си затворят очите за престъпленията на Израел срещу цивилни в Газа и да не забележат незаконната заселническа дейност на Западен Йерусалим на Западния бряг окупационната власт, да ги превърне в слуги и второкласни граждани или може би напълно да ги елиминира и изгони от родната им територия", каза Небензя след гласуването на проекторезолюцията.

Небензя отбеляза, че резултатите от гласуването показват, че САЩ са почти напълно изолирани.

"Страданието на палестинските цивилни отеква в сърцата и душите на милиони хора по света, в страните, които доставят оръжие на Западен Ерусалим, гласовете на привържениците на забраната на такива доставки стават все по-силни. Резултатите от гласуването, когато Вашингтон остана почти напълно изолиран", каза той.

Небензя определи ветото на САЩ като "напразен опит да се спре неумолимият ход на историята".

"Отдавайки се на най-безразсъдните действия на своя съюзник Израел, нежеланието да се търсят справедливи решения е пряк път към по-нататъшно слизане в бездната на войната, която може да погълне целия регион, каза дипломатът, отбелязвайки, че подобна политика е недостойна за велика сила. Историята няма да прости за това. Призоваваме Съединените щати да се вслушат в гласа на разума и да помислят за последствията от своите решения", заключи Небензя.

Съветът за сигурност на ООН отдавна одобрява варианта за две държави, живеещи една до друга в рамките на сигурни и признати граници. Палестинците искат държава в Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа, всички територии, превзети от Израел през 1967 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток