Разногласия в Израел след иранската атака

Израелският военен кабинет и висши представители на службите за сигурност на среща в Тел Авив, часове след иранската атака на 14 април.

Военният кабинет на Нетаняху склонен на ответни мерки

Тел Авив нямаше да устои без подкрепата от САЩ, пише “Уолстрийт джърнъл”

US изтребители се намесили решително

Военният кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху е склонен на ответни мерки срещу Иран за масираното му нападение с дронове и ракети, но има разногласия по отношение на времето и мащаба на такъв отговор, съобщава агенция “Ройтерс”.

Предвид съобщенията, че САЩ призовават за предпазливост и че президентът Джо Байдън е призовал Нетаняху да “мисли внимателно и стратегически”, военният кабинет преустанови дискусиите си, но се очаква да се събере отново на съвещание, пише и The Times of Israel.

Всекидневникът Israel Hayom цитира израелски служител, който заявява, че “ще има отговор”, докато американската телевизия “Ен Би Си” цитира официален източник от кабинета на Нетаняху, който казва, че все още не е взето решение, но “израелските сили за отбрана обмислят различни варианти, тъй като е повече от ясно, че Тел Авив ше отговори.

Дискусиите започнали по-малко от 24 часа, след като Иран започна безпрецедентно нападение срещу Израел в събота вечерта, в което изстреля около 350 балистични ракети, крилати ракети и дронове, огромната част от които бяха успешно прехванати и свалени.

Според множество публикации, министрите Бени Ганц и Гади Айзенкот са предложили да се отвърне на Иран, докато атаката все още е в ход. Това предложение обаче е било отхвърлено от премиера Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, както и от началника на генералния щаб Херзи Халеви, пише “The Times of Israel”.

Впоследствие, когато успехът на системите за противовъздушна отбрана на Израел станал очевиден и било ясно, че иранската атака е причинила малки щети, след като Байдън е разговарял с Нетаняху, идеята за незабавен израелски отговор e била оставена настрана.

В същото време вестник “Уолстрийт джърнъл” пише, че Израел не би могъл да отрази иранската атака без помощта на Съединените щати и други западни военни партньори.

Според изданието еврейската държава е успяла да прехване повечето от безпилотните самолети и ракетите, до голяма степен благодарение на предоставените от САЩ системи за ПВО отбрана. Американски, британски и йордански военни самолети са изиграли “голяма роля” в свалянето на дроновете. Въпреки това, пише вестникът, не е ясно дали Израел, с подкрепата съюзниците си, би могъл да повтори подобен опит “в условия на тотална война”, още по-малко да устои сам на вражеска атака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток