ЕС планира да постигне съгласие по 14-ия пакет от санкции срещу Русия до юли

Държавите от ЕС са готови да постигнат съгласие по четиринадесетия пакет от санкции срещу Русия до юли, пише Euobserver, позовавайки се на проектодокумента.

По предварителни данни новият пакет не съдържа ограничения върху свободата на движение на руски дипломати в Европейския съюз. Няма и забрана за внос на руски втечнен природен газ, ядрено гориво и алуминий.

ЕС ще добави към черния списък още 52 руски и чуждестранни компании, които са заподозрени в търговия със забранени продукти, по-специално компоненти за дронове.

Освен това 14-ият пакет ще включва забрана европейски политически партии, неправителствени организации и медии да получават руско финансиране. Проектодокументът предвижда забрана на пристанищата на ЕС да обслужват доставките на руски LNG за неевропейски страни, както и затягане на вече въведените ограничения за руската авиация и вноса на руски хелий и минерали.

Европейската комисия започна разработването на 14-ия пакет от санкции срещу Руската федерация веднага след подписването на 13-ия пакет, одобрен на 23 февруари. Ограниченията засегнаха 106 физически и 88 юридически лица от Русия и други страни, включително Китай, Сърбия, Казахстан, Индия, Тайланд, Турция и Шри Ланка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят