The Jerusalem Post: Израел няма да поеме публично отговорност за удара в Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ по обект в централната част на Иран, съобщи израелският вестник The Jerusalem Post.

Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически".

The Jerusalem Post цитира следните думи на своите източници: "Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван".

Според източниците на изданието Иран говори за "експлозия в завод", а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението. За информаторите на The Jerusalem Post не е ясно защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел - според тях от САЩ са могли да запазят мълчание, което би запазило достойнството на Иран, а и самите американци биха избегнали покачване на напрежението.

Информация на The Jerusalem Post гласи, че в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел и Бенямин Нетаняху цялото ръководство от областта на сигурността и дипломацията е било във военната база "Киря" в Тел Авив, където са съгласували действия с партньорите си от региона Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вестникът пише, че страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат. Според информацията на The Jerusalem Post Израел е информирал САЩ за удара.

Изданието отбелязва, че високопоставен представител на САЩ също е потвърдил тази сутрин, че нападението се е състояло, като е заявил "Не сме изненадани". За израелския новинарски сайт Walla и този представител на САЩ е потвърдил, че Израел е предупредил САЩ за удара.

Bloomberg информира, че израелски представители са уведомили САЩ в четвъртък, че ще осъществят удар в следващите 24 до 48 часа.

Междувременно  американският телевизионен канал NBC, обърна внимание на факта, че ударът е нанесен навръх рождения ден на върховния лидер на Иран Али Хаменей. Днес той навършва 85 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток