Гърция отказа на Украйна да прехвърли системи Patriot и С-300

Кириакос Мицотакис

В интервю за телевизионния канал Skai гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина няма да прехвърли на Украйна американски системи за противовъздушна отбрана Patriot или руски С-300. Той подчерта, че Гърция вече е предоставила подкрепа на Украйна по различни начини, включително доставка на отбранителни системи, но системите за противовъздушна отбрана, които са от стратегическо значение за защитата на собственото й въздушно пространство, няма да бъдат прехвърлени.

Според премиера, Гърция има излишни военни материали, с които може да продължи да подкрепя Украйна. Но системите за противовъздушна отбрана като Patriot и С-300 са твърде важни за националната сигурност на Гърция и ще останат в нейния арсенал.

По-рано опозиционната партия "Коалиция на радикалните леви сили - Прогресивен алианс" поиска ясен отговор от гръцкото министерство на националната отбрана на въпроса за предоставянето на Украйна на системи за противовъздушна отбрана. Позовавайки се на информация, публикувана във Financial Times, те споменаха натиск от други членки на ЕС и НАТО върху Гърция и Испания да прехвърлят повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа