Шпиономания тресе Германия

По времето на Адолф Хитлер Германия е била осеяна с плакати с надпис: “Внимание, шпиони! Бъдете внимателни какво говорите!”.

До Мюнхен закопчаха двама мъже, нарочиха ги за саботьори

Изчезнал вдън земя преди 6 г. милиардер бил засечен жив и здрав в Москва с любовница

Богаташът изчезва от алпийски курорт през 2018 г.

Германия няма да се остави да бъде сплашена от агентите на Путин! - това обеща на всеослушание вътрешната министърка в Берлин Нанси Фезер.

Повод за думите ѝ бе арестът недалеч от Мюнхен на двама мъже с германски и руски паспорти, които бяха набедени за шпиони на Кремъл.

По същото време германските медии раздухаха новината, че изчезналият безследно преди 6 години германски милиардер Карл Ериван Хауб бил засечен в Москва. При това не сам, а в компанията на любовницата си - рускиня, която работела за специалните служби на Путин. И следователно нямало начин богаташът да не ѝ е помагал първо в неговата родина, където се загаджили, а след това в нейната.

Съответно специализираните по тъмни истории репортери от съседни страни като Франция написаха, че в Германия се развихря поголовна шпиономания. Не толкова брутална като по времето на Адолф Хитлер, когато цялата страна е била осеяна с плакати с надпис: “Внимание, шпиони! Бъдете внимателни какво говорите!”. Но все пак става дума за всяваща страх сред народа кампания, в която не плаши толкова действащият прикрито враг, а плашат своите.

Според германски медии главният прокурор към Федералния съд на Бавария предполагал, че двамата мъже, закопчани в намиращия се в северната част на провинцията град Байройт, планирали саботажни действия по поръчка на Москва и действали “в постоянен контакт с чужда тайна служба” - по-точно руска. Та за високопоставения магистрат по-важният обвиняем - 39-годишният Дитер С., възнамерявал да “извърши взривни и запалителни атаки” срещу военна инфраструктура и индустриални обекти в Германия. От март му помагал вторият арестуван - Александър Й., който също имал двойно гражданство и два паспорта. Дитер С. бил познат отдавна на германските специални служби - между 2014 и 2016 г. той бил член на милицията на сепаратистката Донецка народна република в Украйна. После си заживял спокойно в Байройт, но през септември 2023 г. с него се били свързали руски агенти под дипломатическо прикритие, с които най-вероятно били обсъдени бъдещите “атаки”.

Прокуратурата на Бавария смята също така, че на Дитер С. му била възложена задача да наблюдава и снима една от най-важните американски военно-въздушни бази в баварския град Графенвьор, където украински войници се учат как да управляват танкове “Ейбрамс”. И тъй като доста голяма част от помощта за Украйна е готвена и изпращана за Киев именно от Бавария, то твърде вероятно било бившият донецки милиционер да е имал задача да я саботира.

Както писа “Дер Шпигел”, вменяваните на Дитер С. и Александър Й. неосъществени “взривни и запалителни атаки” имали за цел точно “да подкопаят германската помощ за Украйна”, подготвяна от множеството предприятия из Бавария на германската военна индустрия. Освен това изданието допуска, че като нищо Дитер С. може да е работил и за смятания за шеф на набедените за шпионаж в Лондон българи австриец Ян Марсалек. Просто защото докато се вихрел като финансист в Германия, забегналият в Москва финансов шмекер живеел точно срещу затвореното неотдавна руско консулство в Мюнхен.

Другата раздухана от германските медии в рамките на няма и 24 часа страховита афера е споменатото откриване жив и здрав на потъналия вдън земя преди шест години германец с 5,2 млиарда евро лично богатство Карл Ериван Хауб. Сутринта на 7 април 2018 г. той напуска хотела си в приказния алпийски курорт Цермат, за да кара ски по пистите в подножието на връх Матерхорн. По онова време Карл е на 58 години и е един от най-богатите хора в Германия - генерален директор е на семейната група “Tengelmann”, която притежава верига от супермаркети. Камерите го снимат на изхода на кабинковия лифт под върха, мобилният му телефон е изключен и малко след това богаташът потъва вдън земя. Полицаи, войници и алпийски спасители го търсят напразно цяла седмица, а три години по-късно е издаден смъртен акт за кончината му. Но преди няма и година журналистическо разследване на радио-телевизионната група “RTL” и на списание “Stern” стига до сензационно заключение - милиардерът не само е жив, но и живее в Русия с любовницата си. Завчера медиите изтупаха прахта от случая, припомниха го нашироко и го гарнираха с всяващи страх подозрения. В Германия Карл Ериван Хауб май бил прал пари на Кремъл, подпомагал разузнавателната дейност на любовницата си и агентка на Путин - Вероника Ермилова, въобще бил долен и заслужаващ сурово наказание предател, който сега си живеел щастливо в Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа