Politico: САЩ искат да доставят част от новия пакет помощ на Киев до 9 май

САЩ се надяват да доставят част от новия пакет помощ на Украйна до 9 май, пише Politico. Украинците се зарадваха този уикенд, след като Камарата на представителите одобри своя дългоочакван пакет чуждестранна помощ . Но се очаква Русия да засили атаките през следващите дни и седмици и само част от помощта на САЩ има шанс да стигне навреме, за да помогне.

„Времето между политическите решения и действителните щети на врага на фронтовата линия, между одобрението на пакета и укрепването на нашите воини, трябва да бъде възможно най-кратко“, призова Зеленски във видео в неделя вечер .

Очаква се сенаторите бързо да одобрят законопроекта на Камарата тази седмица – който прилича на законопроекта на Сената, приет по-рано тази година – преди президентът Джо Байдън да подпише. Но часовникът тиктака: Русия каза в неделя, че е поела контрола над Богдановка , малко село на по-малко от две мили североизточно от Часов Яр, и експерти смятат, че руските атаки ще се засилят преди празника.

Сенатор Марк Уорнър каза пред CBS News в неделя, че се надява „тези материали да бъдат изпратени до края на седмицата“.

Белият дом вярва, че ще може да ускори известна помощ за Украйна преди 9 май, но е малко вероятно всички американски оръжия в пакета да бъдат доставени дотогава, каза високопоставен служител на администрацията пред NatSec Daily.

„Зависи от възможностите. Някои неща са по-лесни за транзит, а други“, каза служителят, който получи анонимност, за да обсъди вътрешните обсъждания. „Някаква помощ, като артилерийски снаряди ще бъде пристигнала, но други неща може да отнеме повече време.“

Например, боеприпасите за високомобилната артилерийска ракетна система могат да бъдат изпратени сравнително бързо, тъй като няма огромни количества, докато елементи като 155 мм артилерия може да отнеме повече време, след като пристигнат в Украйна, за да стигнат до фронтовата линия. Независимо от това, Белият дом не вярва, че е сигурно, че Русия ще може да превземе Часов Яр в близко бъдеще.

„Винаги обаче има притеснение, че линиите могат да се скъсат всеки момент и това също може да се дължи на проблеми с морала“, каза служителят. „Смятаме, че тази военна помощ и посланието, което изпраща, наистина ще помогнат за това.“

Тъй като доставките очакват окончателно одобрение, Русия ще се опита да използва липсата на западна помощ на Украйна, като атакува възможно най-много места, преди да пристигне помощта, каза Катерина Степаненко, ръководител на руския заместник-екип в мозъчния тръст Институт за изследване на войната, каза за NatSec Daily.

„Руснаците определено са се поучили от миналата година“, каза Степаненко. „Мобилизираният персонал се бие и получава този военен опит. Колкото време има Русия, тя ще го използва в своя полза, за да подобри своите сили и позиции.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят