САЩ обявиха още 6 милиарда долара военна помощ за Украйна

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви нов транш от 6 милиарда долара помощ за Украйна в момент, в който Вашингтон се опита да навакса с доставките за Киев, след като помощта за Украйна в продължение на месеци беше блокирана в Конгреса на САЩ, съобщиха световните агенции.

Новият транш е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от един милиард долара за Киев.

Тези две суми са част от помощния пакет в размер на 61 милиарда долара за Киев, който бе окончателно одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън, предаде БТА.

Обявената днес помощ ще бъде предоставена посредством сключването на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че ще има нужда от повече време, преди тя да стигне до бойното поле.

След като подписа в сряда помощния пакет от 61 милиарда долара за Украйна, президентът Байдън обеща бързо да бъдат изпратени много оръжия на Киев. Съединените щати са основният поддръжник на Киев във военно отношение, но американският Конгрес в продължение на близо година и половина не беше одобрявал голям пакет от помощ - основно заради междупартийни противоречия.

Тази година Вашингтон беше предоставил помощ на Украйна само веднъж - в размер на 300 милиона долара миналия месец, чието отпускане стана възможно благодарение на икономии от страна на Пентагона.

Украинската армия изпитва недостиг на боеприпаси и е изложена на постоянен натиск от страна на руските сили в Източна Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка