Стано: Позицията на ЕС за геноцида в Сребреница е ясна, тези, които го отричат, нямат място в Европа (ВИДЕО)

Петер Стано

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви, че позицията на Брюксел за геноцида в Сребреница е ясна и че "онези, които го отричат ​​и релативизират, нямат място в Европа", съобщава Kosovo-online.

"Европейският съюз не е член с право на глас в ООН, така че не зависи от нас да коментираме, когато става въпрос за Сребреница и случая с геноцида в Сребреница. Позицията на ЕС и неговите институции е много ясна и се повтаря всеки юли на годишнината от това събитие в европейската история. Няма съмнение, че в Сребреница е имало геноцид“, подчерта Стано.

 „Дали е имало геноцид в Сребреница или не е въпрос на мнение, а решение на официални международни институции. Международният трибунал за бивша Югославия, Съдът в Хага и Международният съд ясно заявиха през 2007 г., че геноцидът е извършени в Сребреница, те всички трябва да приемат и всички трябва да уважават това и за всеки, който се опитва да преобърне този факт, няма място в Европа“, каза говорителят на ЕС.

Той обясни, че „ЕС няма да толерира никого сред своите членове и участници, който се опитва да отрече или релативизира геноцида или възхвалява военнопрестъпниците“.

„Предаваме това на партиите, които искат да станат част от Европейския съюз. Очакваме всички политически актьори в Западните Балкани да се въздържат от всякакви действия или изявления, които биха могли да поставят под съмнение доверието в европейските служители и биха могли да се тълкуват като отричане на ужасни неща, които се случиха, се случиха в Сребреница“, каза Стано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят