Грузинският парламент прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

Грузинският парламент прие днес на първо четене закона за "чуждестранните агенти", предадe БТА.

Мярката, срещу която от няколко дни има протести в столицата Тбилиси, беше одобрена с подкрепата на 83 от 150-те депутати. Прозападната опозиция не участва в гласуването и законът беше приет с гласовете на проруското управляващо мнозинство.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен на второ и трето четене.

Части за борба с безредиците на грузинската полиция атакуваха и разпръснаха късно снощи демонстрантите, събрали се около сградата на парламента на бившата съветска република, за да протестират срещу законопроекта на управляващите. Около 10 000 се включиха в протестите.

Полицейските служители, някои от които бяха въоръжени с пушки, наредиха на демонстрантите да се разпръснат и използваха срещу тях вещество за контрол на тълпи, което приличаше на лютив спрей.

Групи от демонстранти започнаха да напускат района, бягайки, а само за минути зоната зад сградата на парламента беше напълно прочистена от протестиращи. Въпреки това много от участниците в митинга не си тръгнаха и останаха по другите подстъпи към зданието.

Тези, които се разотидоха, се прегрупираха заедно с други протестиращи на една от основните пътни артерии в Тбилиси, булевард "Руставели".

Законопроектът, срещу който бяха организирани протестите, предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние. Критиците му го определят като подобен на този в Руси, който се използва да потискане на опозиционните изяви в страната. Най-вероятно законът ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия "Грузинска мечта" и съюзниците й. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа