Диария натръшка над 300 души след фестивал в Щутгарт

Над 300 души се оплакаха от неразположение със стомашно-чревно болки, след като са посетили пролетния фестивал в югозападния германски град Щутгарт, съобщиха градските власти, цитирани от ДПА.

Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив.

Симптомите говорят за вирусно заболяване, като все повече показатели подсказват, че става въпрос за норовирус. Сред засегнатите са както посетителите, така и обслужващия персонал на шатрата. Агенцията по безопасност на храните и здравните служби бяха на място веднага след получаване на първите сигнали, направили са хигиенна инспекция на шатрата и са взели проби от храната, които в момента биват анализирани в лаборатория.

Основната цел сега е да се овладее ситуацията и да се намери първоизточника. Норовирусите причиняват гадене, повръщане и диария, изключително заразни са и се разпространяват бързо, особено на места, където има струпване на хора, като детски градини, домове за стари хора и болници.

Инфекцията обикновено е кратка и протича тежко. Заразените се чувстват отпаднали, често имат болки в областта на корема, главата и крайниците, а в някои случаи и лека температура.

84-тият пролетен фестивал в Щутгарт започна в събота с традиционното пробиване на дупка в бирено буре. Фестивалът продължава двайсет и три дена и включва увеселителни атракциони, щандове, лавки и фестивални шатри за музика, бира и други напитки. Организаторите очакват поне един милион посетители, след като повече от 1,4 милиона души посетиха фестивала миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа